Доступність посилання

ТОП новини

Музична індустрія після Beatles: цифрові файли «проковтнули» компакт-диски і платівки


Лондон – 6 березня 1970 року вийшов останній синґл однієї з найвідоміших груп у сучасній історії – Beatles. Майже одразу після появи пісні Let it be Пол Маккартні оголосив, що йде з колективу, а ще раніше гурт залишив Джон Леннон. Beatles відійшли в історію. Варто зауважити, що в історію відійшли також платівки і диски. Музика перетворюється на комп’ютерні файли.

Зараз у лондонському театрі Savoy йде мюзикл під назвою Let it be. Чотири хлопці з гітарами на сцені відтворюють найкращі часи найвідомішого британської рок-гурту.

Пісня Let it be стала останнім синґлом Beatles, а альбом під такою ж назвою із цією піснею вийшов у травні 1970 року вже після того, як гурт оголосив про припинення свого існування.

Шанувальники досі за цим побиваються, але часи на місці не стоять. Музична індустрія з сімдесятих років змінилася. Саме явище музичного альбому дехто називає безнадійно застарілим, бо платівки, чи радше диски, купує мало хто. Музика перейшла в інтернет.

Підлітки, які слухали Beatles, мали колекції платівок. Їхні нащадки збирали лазерні компакт-диски, а теперішні юні меломани музику завантажують у вигляді цифрових комп’ютерних файлів, які можна слухати, наприклад, майже на усіх сучасних мобільних телефонах.

Музична індустрія ще донедавна не знала, що робити з проблемою МР3, і компанії звукозапису намагалися боротися з явищем легкодоступної музики з інтернету, бо не знали, як на цьому можна заробляти гроші.

У Британії любителі музики в останні роки стали свідками закриття низки величезних крамниць, що торгували музичними дисками, таких, як Virgin Megastores.

Відгуки цих болісних перетворень відчутні й зараз. Ще одна відома британська мережа HMV минулої зими оголосила про банкрутство і закриття більшості крамниць.

Інтернетна музика

Але музична індустрія пристосовується. Минулого 2012 року міжнародна організація звукозапису IPFI повідомила про зростання прибутків галузі уперше з 1999 року.

Продаж музики на фізичних носіях ще досі становить більшу частину обсягів продажу (9,4 мільярда доларів), повідомляє IPFI, але ця частка постійно знижується.

Тим часом продаж музики у цифровому вигляді зростає постійно, і минулого року це зростання у світі становило 9% ( загалом на 5,6 мільярда доларів).

Першість у галузі ведуть такі велетні, як інтернет-крамниця Apple iTunes, а також компанії на зразок фірми Spotify, що пропонує музичні потоки передплатникам.

Проблема піратства, коли користувачі завантажують копії музичних творів безкоштовно, залишається великою, але індустрія, здається, таки знайшла спосіб вижити в нових обставинах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG