Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Єгипті постановив скасувати парламентські вибори


Адміністративний суд Єгипту ухвалив сьогодні скасувати указ президента Мухаммада Мурсі про проведення виборів нижньої палати парламенту, які мали початися наступного місяця.

Суд також постановив передати на розгляд Вищого конституційного суду Єгипту закон про вибори, щоб перевірити його на конституційність.

Як заявив Адміністративний суд, він пішов на такий крок, бо верхня палата парламенту не подала змінений текст цього закону на розгляд Вищого конституційного суду, перш ніж ухвалити його.

Провідне опозиційне об’єднання в Єгипті, Фронт національного порятунку, вже погрожувало бойкотувати ці вибори, заявляючи про брак гарантій їхньої чесності і прозорості. Опозиція також вимагала ухвалити новий виборчий закон, стверджуючи, що нинішній складений на користь ісламістів, союзників президента; той заперечує таке звинувачення.

Мурсі минулого місяця оголосив, що вибори нового парламенту Єгипту мають початися наприкінці квітня. За прийнятою в Єгипті системою, вибори мали відбуватися загалом протягом двох місяців, у різні терміни в різних регіонах країни.

Попередній склад нижньої палати парламенту, у якому переважали ісламісти, помірковані і радикальні, був обраний наприкінці позаминулого й на початку минулого року, але припинив існування вже влітку минулого року, так і не почавши роботу: тоді Вищий конституційний суд Єгипту оголосив нижню палату розпущеною через неконституційність виборчого закону, за яким вона була обрана.
XS
SM
MD
LG