Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада залишиться заблокованою аж до її розпуску?


Київ – Верховна Рада може залишатися заблокованою аж до її розпуску, припускають експерти. Цього не заперечують і в опозиції. Там також наголошують, що вже не залишилося інших методів впливу на владу, крім блокування. Утім, у Партії регіонів обіцяють розблокувати парламент найближчим часом, але коли і у який спосіб – не уточнюють.

Ситуація у Верховній Раді з часом лише ускладнюється, саме тому про розблокування наразі не йдеться, повідомив депутат від «Батьківщини» Микола Томенко.
Виглядає, що нас штовхають на те, щоб парламент був вічно непрацюючим
Микола Томенко

«Поки що виглядає, що нас штовхають на те, щоб парламент був вічно непрацюючим» – каже Томенко.

В опозиції немає інших методів тиску на владу – Турчинов

Влада не сприймає ніяких аргументів опозиції, заявляє голова Політради «Батьківщини», депутат Олександр Турчинов.
Парламент працювати не буде, доки триватиме нахабний наступ диктатури
Олександр Турчинов

«В опозиції немає інших методів тиску на владу, крім блокування, тому, що до судів звертатися – це в Україні вже як анекдот. Суди у нас можуть приймати будь-які рішення, не спираючись ні на закони, ні на Конституцію, ні на здоровий глузд. Не може стабільно працювати вищий законодавчий орган держави, коли навколо плюндрується Конституція, знищуються права людей, а політичні лідери кидаються за ґрати. Парламент працювати не буде, доки триватиме нахабний наступ диктатури», – наголошує Турчинов.

Крім того, за словами Олександра Турчинова, опозиція найближчим часом внесе до Верховної Ради подання з приводу переформатування керівництва та складу регламентного комітету. Щоб у подальшому не було спокуси фальшувати рішення комітету, які стосуються опозиційних депутатів та діяльності парламенту, уточнив Турчинов.

Частина правлячої команди може бути зацікавленою у перевиборах – Фесенко

Блокування парламенту опозицією штучно спровокували представники пропрезидентської більшості, зазначив у розмові з Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. Крім бажання ускладнити доступ Сергія Власенка до екс-прем’єра Юлії Тимошенко та продемонструвати після програшу у питанні особистого голосування свої сили, регіонали могли переслідувати й іншу мету, припускає експерт.
Можливо, конфлікт спровокували, щоб дискредитувати не тільки опозицію, а весь депутатський корпус і дестабілізувати роботу Верховної Ради
Володимир Фесенко

«Можливо, цей конфлікт спровокували, щоб дискредитувати не тільки опозицію, а весь депутатський корпус і дестабілізувати роботу Верховної Ради. Я не виключаю, що якась частина правлячої команди зараз може бути зацікавлена у тому, щоб запустити сценарій перевиборів. Тут, можливо, є мотиви змінити структуру Верховної Ради, оновити склад парламентської більшості. Інша річ – чи вдасться втілити цей сценарій у життя, і взагалі як він спрацює, які наслідки принесе», – зауважує Фесенко.

Неподобство у Верховній Раді найближчим часом має скінчитися ­– Єфремов

Тим часом більшість поки що не застосовуватиме силові методи для розблокування роботи Верховної Ради. Про це заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він також наголосив, що регіонали готові працювати над законопроектами, які необхідно ухвалити.
Ми подивимося якийсь час на те, що відбувається, а потім будемо визначатися. Але Верховна Рада працювати буде
Олександр Єфремов

«Те неподобство, яке триває у Верховній Раді, найближчим часом має скінчитися. Ми своїм колегам під час перемовин у Голови Верховної Ради сказали, що коли вони готові працювати, тоді ми прийдемо і будемо працювати так, як належить народному депутатові. Якщо вони не готові працювати, тоді ми поміркуємо, як вийти з цієї ситуації, але довго це не триватиме. Тож ми подивимося якийсь час на те, що відбувається, а потім будемо визначатися. Але Верховна Рада працювати буде», – запевняє Єфремов.

П’ятого березня опозиційні депутати заблокували роботу парламенту на знак протесту проти подання Голови Верховної Ради Володимира Рибака до Вищого адміністративного суду України про позбавлення депутата від «Батьківщини» Сергія Власенка повноважень, які вже у середу суд скасував.

Також опозиційні фракції звинувачують голову регламентного комітету Володимира Макеєнка у фальсифікації рішення комітету, на підставі якого Володимир Рибак звернувся до Вищого адмінсуду.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG