Доступність посилання

ТОП новини

Власенко – вже не депутат. До Євросуду?


Київ – Сергій Власенко, громадський захисник Юлії Тимошенко в судах, формально вже не є народним депутатом. Його мандат (за позовом спікера Володимира Рибака) скасував у середу Вищий адміністративний суд. Читаючи вирок, судді помилялися і вживали незрозумілі їм самим скорочення, через що захисники Власенка зробили висновок, що вирок писали не вони. Лідери опозиції, які брали участь у засіданні, висловили упевненість, що це початок системного нищення опонентів чинної влади у парламенті. Експерти вважають, що влада втратила обережність і не усвідомлює наслідків таких дій проти депутатів.

Вищий адміністративний суд від вівторка з’ясовував, чи поєднував Власенко статус депутата й адвокатську роботу. Самого відповідача не було: його однопартійці пояснюють, що він принципово не з’явився на розгляд справи щодо нього. Окрім адвокатів, інтереси Власенка в суді представляв лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк.

Суд щодо мандату Власенка завершується
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Судді долучили до справи всі докази, які пропонували захисники депутата, натоміть представники позивача виглядали недостатньо активними і лише повторювали, що Власенко був у реєстрі адвокатів та що позбавити його мандата вирішив регламентний комітет парламенту. О першій годині п’ятірка суддів вийшла до нарадчої кімнати, щоб ухвалити рішення. Захисники Сергія Власенка зізналися журналістам, що мали певну надію на відхилення позову.

Суд почав читати ухвалу через 4 години. В ній судді зауважили, що, за чинним законодавством, людина, яка має право на адвокатську діяльність і є захисником на суді (як Власенко у справі Тимошенко), за визначенням є адвокатом. Відтак суд визнав, що Сергій Власенко поєднує адвокатську роботу і депутатство, і позбавили його мандата.

На що Арсеній Яценюк попросив суддів не носити державної символіки та мантій, поки вони керуються вказівками Президента Віктора Януковича.

Суддя читав не вирок, а текст із Банкової – Яценюк

Із юридичної точки зору опозиція виграла судове слухання щодо позбавлення Сергія Власенка статусу депутата, бо навела вичерпні аргументи, однак судді керувалися не буквою закону, а страхом перед Банковою, заявив лідер фракції «Батьківщини» у парламенті Арсеній Яценюк одразу після завершення суду.
Це рішення винесене на пряму вказівку особисто Віктора Януковича
Арсеній Яценюк

«Нами було чітко доведено, що ніяких підстав для позбавлення народного депутата Сергія Власенка мандата немає. Коли цей так званий суддя читав рішення, він навіть не знав, що там написано, тому що «гарячий» текст рішення прийшов з Адміністрації Президента. Він навіть не знав, що ЄСПЛ – це Європейський суд з прав людини. Тому зрозуміло, що не судді писали це рішення. І зрозуміло, що в Україні немає суду, закону і правосуддя. Це рішення винесене на пряму вказівку особисто Віктора Януковича», – сказав Арсеній Яценюк.

Рішення про Власенка – це критична безвідповідальність влади

Рішення щодо Сергія Власенка засвідчило, що режим не здатен прислухатися до жодних розумних порад і йде напролом силовим шляхом, заявив у коментарі Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Схоже, вибори 2015 року не плануються. Суд зможе вирішувати, хто буде Президентом, і хто має на це право
Олександр Палій
«Маємо нерозуміння владною верхівкою політичних пріоритетів і критичну безвідповідальність. Рішенням щодо Власенка влада поставила під сумнів європейську перспективу України. Схоже, вибори 2015 року не плануються. Суд зможе вирішувати, хто буде Президентом, і хто має на це право. Вони готові ігнорувати волевиявлення виборців і надалі», – вважає політолог.

Тоді як Арсеній Яценюк заявив, що керівники опозиції спільно підготують позов до Європейського суду з прав людини щодо Власенка. І пообіцяв, що опозиційні депутати продовжать блокувати трибуну парламенту на знак протесту проти позбавлення його мандату.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG