Доступність посилання

ТОП новини

Україна звинувачує Німеччину в подвійних стандартах щодо віз для Росії (європейська преса)


Прага – Західні політики й дипломати, як пишуть впливові європейські газети, обурені рішенням київського суду про позбавлення депутатського мандата Сергія Власенка – громадського захисника Юлії Тимошенко. Бажання Німеччини лібералізувати візовий режим ЄС для росіян зі службовими паспортами викликало, як зауважують оглядачі, обурення у дипломатів України та Грузії, котрі вважають це проявом подвійних стандартів з боку Берліна. Польські та українські політики висловлюють у європейській пресі оптимізм щодо підписання восени Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між ЄС та Україною.

Лондонська Financial Times вказує на те, що в ЄС обурені рішенням київського суду позбавити депутатського мандата Сергія Власенка – громадського захисника Юлії Тимошенко. У ЄС піддають сумніву законність такого рішення суду і вбачають у цьому крок до погіршення стосунків між Брюсселем та Києвом. Газета цитує при цьому Штефана Фюле, комісара ЄС із політики розширення, котрий вважає, що «позбавлення мандата Сергія Власенка, парламентаря від опозиції – не європейський шлях. Хіба це наближає Україну до ЄС?» – запитує Фюле. Видання з Британії цитує українського експерта Володимира Фесенка, котрий вважає, що намагання Януковича грати в ігри з Європою і Росією не дадуть бажаних результатів. Тут також наведено слова неназваного дипломата ЄС, котрий вважає, що керівництво у Києві лише ускладнює такими кроками, як зі Власенком, процес співпраці України з Європейським Союзом у час, коли в Брюсселі сподіваються на розвиток української демократії.

Оглядач EUObserver Валентина Поп звертає увагу на заяву німецької влади, Міністерства закордонних справ у Берліні, про їхню підтримку лібералізації візового режиму ЄС для росіян зі службовими паспортами. Це, фактично, веде до безвізового режиму ЄС для російських офіційних осіб. Тут відзначено, що такий посил Німеччини щодо Росії в момент розгляду питання про візи для росіян у Брюсселі суперечить позиції більшості в ЄС щодо цього питання. Оглядач також відзначила, що дипломати з України й Грузії бачать у таких діях Берліна доказ «подвійних стандартів ЄС». Посла України в ЄС Костянтина Єлісєєва дивує, що Німеччина, у даному випадку, виділяє стосовно надання безвізового режиму в ЄС лише Росію, коли така ж політика мала б проявлятися стосовно всіх східних сусідів ЄС. Посол Грузії також здивований можливими привілеями Росії з візами до ЄС у час, коли Москва незаконно роздає російські паспорти сепаратистам в Абхазії та в Південній Осетії. Балтійські дипломати також здивовані такою «швидкою зміною позиції Німеччини» щодо візового режиму з Росією.

Польська Gazeta Wyborcza інформує про сподівання учасників першого польсько-українського торгового форуму у Варшаві на зростання обсягів торгівлі між ЄС та Україною вже на кінець 2013 року, якщо у Вільнюсі буде підписано угоду між Брюсселем та Києвом. Радник українського посольства у Варшаві Тарас Токарський запевнив, що Україна швидко ратифікує договір про зону вільної торгівлі, у разі його підписання сторонами в листопаді в столиці Литви.

Європейське видання The Wall Street Journal оприлюднило оптимістичну заяву в Римі західним журналістам депутата Верховної Ради України Юлії Льовочкіної про те, що Київ «не має ніякого плану «Б», тому Україна однозначно зробить усе, щоб підписати в листопаді угоду про асоціацію з ЄС. Льовочкіна також сказала тут, що Україна зробила «свій остаточний вибір» на користь євроінтеграції і свідченням цього є угоди Києва із західними компаніями про спільні енергетичні проекти майбутнього. Тут також наведені твердження колишнього міністра торгівлі Італії Адольфо Урсо про очікуване потроєння торгового обороту між ЄС та Україною, якщо у листопаді угода між Києвом та Брюсселем про асоціацію і зону вільної торгівлі буде успішно підписана.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG