Доступність посилання

ТОП новини

Українське суспільство заслужило хамовиту і злодійську владу?


Сімферополь – Представники влади продовжують демонструвати неповагу до громадян та журналістів. Ще не згасла реакція на те, як народний депутат Вадим Колесніченко погрожував працівниці авіакомпанії за відмову реєструвати його на авіарейс без паспорта, як уже інший депутат – регіонал Олександр Волков у вищому законодавчому органі країни нецензурно облаяв одного із журналістів. У регіонах представники влади поводять себе не краще.

Кримський півострів, як виглядає, не є оазою ввічливості та гарних манер чиновників і представників влади всіх рівнів. Тон задав ще минулого року прем’єр-міністр Криму Анатолій Могильов, коли на засіданні кримського парламенту обірвав Олександру Кужель словами про «вік та психіку».

«Поважайте депутата! Куди ви прийшли?! Взагалі знахабніли. Ви не у себе на кухні перебуваєте! Своїй жінці будете зауваження робити… Я тобі запишу потім! Будеш потім писати все життя! Ти дивись… Діяч, б…» – а це вже реакція депутата Олександра Мельника на прохання журналістів дати їм можливість провести запис у кулуарах Верховної Ради Криму. Слід сказати, що останній потім вибачився – хоч не перед журналістом, але перед кримчанами – після тиску в мас-медіа.

У вівторок 5 березня народний депутат України від Партії Регіонів Олександр Волков нецензурно облаяв кореспондента руху «Чесно» Сергія Андрушка у відповідь на його запитання про кількість помічників, які оплачуються з державного бюджету. Відео про це журналісти виклали в інтернеті.



Хамство можновладців, залишене без реакції суспільства, дуже небезпечне – Пашаєв

«Здебільшого суспільство не обурюється такими речами. Навіть останні висловлювання Волкова – вони нічим для нього не завершаться. Якби після такого хамства той же Мельник втратив мандат… Але іншим депутатам це не цікаво. Вони знають: відсутність їхньої реакції на хамство колег ніяк не вплине на їхню кар’єру і результати виборів. Якщо суспільство дозволяє це, то воно заслуговує на таке ставлення до себе», – вважає відомий українських журналіст і блогер Осман Пашаєв.

Хамство представників влади, залишене без реакції суспільства, дуже небезпечне, бо породжує відчуття безкарності й провокує ще важчі порушення моралі та законів.
Осман Пашаєв
Осман Пашаєв

«Нинішня ж влада найгірші приклади перетворює на норму. Те, що є нормальним у кримінальному світі – стає нормальним у загальноукраїнському суспільстві», – зазначив Осман Пашаєв.

Суспільство відповідальне за те, як поводять себе депутати і посадовці, як вони реагують на суспільні та журналістські запити, як ставляться до пересічних громадян. Якщо люди не дозволятимуть себе «посилати», то, зрештою, влада й крастиме менше.

Водночас, Осман Пашаєв визнає, що й еліта має змогу прискорити зміни в суспільстві, адже саме згори можна ініціювати новий формат стосунків влади та громадян і запровадити нову культуру поведінки представників влади.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG