Доступність посилання

ТОП новини

Блокування у Сенаті США: безпілотники і ЦРУ


Прага – Безпілотні військові літаки США стали одним із ключових елементів антитерористичної політики нинішньої адміністрації Барака Обами. Джона Бреннана, якого вважають одним із головних творців програми використання безпілотників, Обама запропонував кандидатом на посаду директора ЦРУ. Частина республіканців у Сенаті Конгресу висловлюють свою незгоду із застосуванням безпілотників проти громадян США. Ранд Пол, один із сенаторів-республіканців, влаштував навіть 13-годинний обструкційний виступ у Сенаті, щоб заблокувати голосування за кандидатуру Джона Бреннана.

Ранд Пол, сенатор-республіканець від штату Кентуккі, своїм тривалим обструкційним виступом у середу-четвер у Сенаті не лише намагався блокувати голосування про призначення директором ЦРУ Джона Бреннана, але й вимагав, щоб адміністрація Обами виступила із запевненнями, які ясно дають зрозуміти, що безпілотники не будуть використані не лише на території США, а й проти американських громадян, котрих навіть підозрюють у тероризмі.

Лише у четвер рано Ранд Пол завершив свою тривалу промову, яка дійсно блокувала роботу законодавчого органу. З боку Державного департаменту за цей час не прозвучало жодної заяви, що їх вимагав Ранд Пол.

Напередодні виступу Ранда Пола міністр юстиції США Ерік Голдер сказав у листі до згаданого сенатора, що він не може виключати застосування атак безпілотників проти американців, котрих у США підозрюють у причетності до терористичної діяльності. Голдер також пояснив, що, навіть незважаючи на відсутність у даний час намірів у президента Обами віддати наказ про таке використання безпілотників, теоретично могли б виникнути такі можливості на кшталт «надзвичайних обставин» на кшталт нападів, подібних до Перл-Гарбора часів Другої світової війни чи атаки авіалайнерами, захопленими терористами, 11 вересня 2001 року.

У 1995 році президент Білл Клінтон підписав директиву щодо боротьби з тероризмом. Цього ж року в США на озброєння надійшов бойовий безпілотний літак MQ-1 Predator («Хижак»). Офіційна дата першої успішної бойової операції безпілотника – 5 листопада 2002 року. Цього дня в провінції Маріб у Ємені був атакований автомобіль, внаслідок чого загинув один із лідерів «Аль-Каїди». Це він організував атаку терористів у 2000 році на есмінець ВМС США Cole в порту Адена, внаслідок якої загинуло 17 американських моряків. Правда, Міністерство оброни США довго чинило опір застосуванню безпілотників.

При Обамі стався перелом у використанні безпілотників

Якщо за Буша-молодшого «літаючих вбивць» використали лише 45 разів, то Обама на сьогодні робив це приблизно 350 разів. Безпілотники часто використовували в Пакистані, Афганістані, Ємені і Сомалі. Критики нарікають, що внаслідок невиправданих атак американських безпілотників разом із бойовиками загинуло чимало ні в чому не винних цивільних громадян.

У США занепокоєні інформаціями про резервування адміністрацією Білого дому за собою права використовувати безпілотники проти американців, які підозрюються в участі в нападах терористів, котрим вже важко запобігти. Правозахисники кажуть, що такі напади зазіхають на конституційні права громадян, на їхній захист у судовому порядку.

Тому Ранд Пол, сенатор-республіканець, сказав під час своєї промови-марафону в Сенаті: «Я встаю сьогодні, щоб розпочати атаку проти висування кандидатури Джона Бреннана. Я виступатиму так довго, як зможу. Я промовлятиму, допоки сигнали тривоги не лунатимуть на всіх наших узбережжях. У нашій Конституції записано, що Ваші права на суд присяжних є безцінними, що жодний американський громадянин не повинен бути вбитий без попереднього звинувачення у вчиненні злочину, без попереднього судового визнання його вини».

Відповідаючи перед цим на запитання Ранда Пола, Джон Бреннан сказав, що ЦРУ не має повноважень проводити такі смертельні операції на території США.

Бреннан, якого називають ключовою постаттю і архітектором програми бойового використання безпілотників, на думку більшості спостерігачів, врешті отримає більшість в Сенаті та буде затверджений на посаду директора ЦРУ.

Критики програми використання безпілотників вказують на бойову операцію ЦРУ і Пентагону 11 вересня 2011 року в Ємені, коли було вбито громадянина США Анвара аль-Авлакі, котрого вважали однією з ключових постатей в єменській «Аль-Каїді», та його 16-річного сина і одного з помічників аль-Авлакі – Самір Хана, також громадян США. В Сполучених Штатах офіційно заявили, що аль-Авлакі був пов’язаний з плануванням низки нападів, включно з вибухом бомби в пасажирському літаку над Детройтом під час Різдва 2009 року. Після цього з боку впливових правозахисних організацій – Американської спілки громадянських прав і Центру з конституційних прав – у 2012 році надійшов судовий позов проти ЦРУ та Пентагону щодо цих вбивств згаданих вже американських громадян в Ємені у вересні 2011 року.

На завершення варто нагадати, що найдовшим обструкційним виступом у Сенаті США став понад 24-годинний виступ у 1957 році покійного вже нині сенатора-республіканця (до 1964 року) від Південної Кароліни Строма Термонда. Тоді Термонд виступав проти законодавчого зрівнювання у правах білих і чорношкірих громадян США. Із 1964 року Стром Термонд перейшов до Демократичної партії. Засідав він у Сенаті США 48 років. Під кінець життя він став борцем проти сегрегації у США і навіть отримав за це нагороду чорношкірих мерів Південної Кароліни.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG