Доступність посилання

ТОП новини

Рибак не виключає розпуску Ради, а Кличко вимагає СБУ, МВС і ГПУ


Київ – Президент може розпустити парламент, якщо той не працюватиме упродовж 30 днів, припускає Голова Верховної Ради Володимир Рибак. Водночас в опозиції заявляють, що Рада не працюватиме доти, доки Віктор Янукович не виступить у парламенті і не виконає низки вимог. Тепер парламентська меншість наполягає не лише на тому, щоб повернули депутатські повноваження Сергію Власенку, а й на тому, щоб Президент звітував перед парламентом і провів кадрові перестановки у силових структурах та в найвищих судових інстанціях.

Опозиція наполягає на тому, щоб Президент Віктор Янукович виступив 19 березня зі щорічним посланням у Верховній Раді. Про вимоги опозиції журналістам розповів голова фракції УДАР Віталій Кличко.

«Щоб пан Рибак створив усі умови, щоб Президент був присутній у залі Парламенту. У того, що відбувається в країні, є лише один диригент – це Президент України Віктор Янукович. Він відповідальний за всі дії, які відбуваються в країні», – зазначив Кличко.

Водночас, за його словами, Голова Верховної Ради Володимир Рибак відмовився сприяти виклику Президента до парламенту. Також лідер УДАРу заявив, що опозиція вимагає скасувати пенсійну реформу, призначити керівниками Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України представників опозиції, звільнити з посад усіх суддів Вищого адміністративного суду, призначити нових суддів Конституційного Суду, звільнити політв’язнів, а також забезпечити перегляд справи про позбавлення Сергія Власенка мандату депутата.

Створений прецедент, коли депутат повинен закону підкорятися – Єфремов

У фракції Партії регіонів припускають, що Віктор Янукович може з'явитись у парламенті. За словами регіонала Юрія Мірошниченка, Президент нині готує своє звернення до парламентаріїв. Утім, щодо мандату Сергія Власенка шляху назад немає, запевняє голова фракції Олександр Єфремов.

«Якщо раніше хтось із депутатів гадав, що він завжди вищий за закон, що закони до нього не можна застосувати, то тепер, дійсно, створений прецедент, коли депутат повинен закону підкорятися», – зауважує Єфремов.

Ніяких виборів Президента України у 2015 році не буде – Яценюк

В опозиції вважають, що президентські вибори 2015 року після інциденту з Сергієм Власенком можна не проводити. Відтак, опозиція змінює тактику, заявляє голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.
Опозиція змінює тактику і стратегію – ми йдемо піднімати людей!
Арсеній Яценюк

«Ніяких виборів Президента України у 2015 році не буде. Хто б не виграв, 5 ряджених суддів визнають, що вибори виграв Президент Янукович. Опозиція змінює тактику і стратегію – ми йдемо піднімати людей!» – наголошує Яценюк.

Президент вирішив з нами грати у 10 негренят – Тягнибок

У свою чергу, керівник фракції партії «Свобода» Олег Тягнибок застерігає Президента Віктора Януковича від масового невдоволення населення його політикою. За словами Тягнибока, в країні склалася ситуація повного невиконання законів і прав людини.

«Якщо пан Президент вирішив з нами, тобто з українським народом, грати гру про 10 негренят, то він має пам’ятати, чим завершилася доля того, хто організовував ту гру. Він так само застрілився», – нагадує Тягнибок.

Він також повідомив, що опозиційні фракції припускають блокування роботи Ради протягом 30 днів, щоб у Президента з’явилися підстави для призначення позачергових виборів парламенту.

Може дійти до того, що Президент розпустить Верховну Раду – Рибак

Водночас, Голова Верховної Ради Володимир Рибак не виключає, що Віктор Янукович може розпустити нинішній парламент. За його словами, він розмовляв з Президентом з приводу різних варіантів виходу з парламентської кризи.
Думаю, що 19 березня парламент почне працювати
Володимир Рибак

«Я думаю, що 19 березня парламент почне працювати. Може, відійдуть в історію приклади того, що є тільки один метод – блокування. Але я не виключаю, якщо буде продовжуватися, може дійти до того, що Президент розпустить Верховну Раду. Я не виключаю», – відзначає Рибак.

Тим часом, лідери опозиційних фракцій не розголошують інформації про місцеперебування захисника екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергія Власенка, якого у середу суд позбавив депутатських повноважень. Арсеній Яценюк лише зауважив, що опозиціонери докладуть усіх зусиль, щоб Власенка не заарештували.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG