Доступність посилання

ТОП новини

«Краще поцікавтеся, з ким живе Янукович!» – Кужель прокурору


Кужель – про переслідування Тимошенко й про Януковича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кужель – про переслідування Тимошенко й про Януковича

Київ – Олександра Кужель, яку допитали у четвер як свідка у справі вбивства у 1996 році Євгена Щербаня, підтвердила непричетність до вбивства Юлії Тимошенко, кажуть її захисники у процесі. Представники ж прокуратури зауважують, що вона лише підтвердила, що Євген Щербань не вважав другом ані Тимошенко, ані Лазаренка, і виявилася необізнаною щодо інших питань. Між тим, Олександра Кужель на суді перерахувала прізвища людей, які нині володіють активами вбитого, і звинуватила прокуратуру в бездіяльності у справі пошуку реальних винуватців злочину. Радіо Свобода забезпечувало пряму трансляцію із зали засідань.

Українська судова система має перевірити причетність до вбивства тих, хто розділив майно вбитого у 1996 році депутата Євгена Щербаня, хто отримав від цього політичні дивіденди, і повернути власність убитого його дітям, заявила під час допиту в Печерському районному суді Києва свідок захисту, народний депутат Олександра Кужель. Натомість, за її словами, виглядає так, що влада більше стурбована тим, щоб звинуватити у вбивстві й довічно ув’язнити Юлію Тимошенко.

Олександру Кужель допитували близько чотирьох годин. Як колишній член парламентської фракції Євгена Щербаня, вона розповіла про його стосунки з іншими політиками і про ті його дії, які, на думку депутатів фракції, могли спровокувати його вбивство.

Кужель нагадала, що Юлія Тимошенко тоді не була відомим і впливовим політиком, і в неї не було ніяких зіткнень із Євгеном Щербанем. Він не мав з нею особливих контактів, проте був дуже галантним, як і до всіх жінок, зокрема вона була в числі запрошених на святкування його 50-річчя в Донецьку.

На запитання сина Щербаня Євгена, який брав участь у засідання суду, Олександра Кужель наголосила, що Тимошенко не була зацікавленою у вбивстві його батька, в результаті загибелі виграли зовсім інші люди.
Хто зараз володіє його власністю? Це Рінат Леонідович (Ахметов), (Сергій) Тарута, (Володимир) Дідух, ну й Володимир Щербань
Олександра Кужель

«Фіналом цього процесу має бути вибачення перед Юлією Тимошенко і повернення власності дітям Щербаня. Хто зараз володіє його власністю? Той, хто зараз там (на Донбасі) лишився живий із представників бізнесу 1990-х. Це Рінат Леонідович (Ахметов), (Сергій) Тарута, (Володимир) Дідух, ну й Володимир Щербань. Кого знаю, того назвала», – підсумувала Олександра Кужель.

Вона закликала суд та прокуратуру перевірити передовсім осіб, які були фінансово й політично зацікавлені у смерті політика. А крім того, людей, які пов’язані з фірмою «Ітера», оскільки Щербань, за її словами, мав намір оприлюднити інформацію про їхню участь у торгівлі газом на Донбасі.

Облиште Тимошенко, поцікавтеся, з ким живе Янукович – Кужель

Коли ж прокурор почав цікавитися у свідка, що вона знає про особисті стосунки Тимошенко й Лазаренка, Кужель обурилася.
Була б чоловіком – викликала би вас на дуель. Ви краще поцікавтеся, з ким живе Віктор Янукович!
Олександра Кужель

«Ви подивіться, що у половини депутатів по дві родини. Які вони там «чисті»! А ви чіпляєтеся до жінок-політиків, шукаєте зв’язків. Не припускаєте, що вони просто можуть бути розумнішими за вас. Ви поливаєте брудом людину, за яку проголосувала половина країни. Була б чоловіком, викликала б вас на дуель. Ви краще поцікавтеся, з ким живе Віктор Янукович!» – заявила Кужель.

У відповідь прокурори почали цікавитися тим, яким компаніям надавала допомогу сама Олександра Кужель. Захист Юлії Тимошенко назвав це тиском на свідка і наполіг, щоб суддя змусила переформулювати це запитання.

Захист Тимошенко і обвинувачення кажуть, що задоволені свідченнями Кужель

Після закінчення допиту захисник Юлії Тимошенко депутат Андрій Кожем’якін сказав, що Кужель у суді підтвердила невинуватість екс-прем’єра і стала незручним свідком для суду й прокуратури, оскільки назвала тих, хто реально виграв від смерті Щербаня.

Натомість прокурор Лілія Фролова заявила, що обвинувачення отримало від цього допиту важливу інформацію.
Кужель підтвердила, що у Щербаня та Лазаренка не було дружніх стосунків
Лілія Фролова

«Олександра Кужель підтвердила, що у депутата Євгена Щербаня та прем’єра Павла Лазаренка не було дружніх стосунків. Що ж до питань постачання газу, які могли стати мотивом убивства, вона виявилася непоінформованою», – зауважила Фролова.

Щодо того, коли суд у справі продовжиться і хто буде наступним свідком, прокурор сказала, що це ще не вирішено.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG