Доступність посилання

ТОП новини

США критикують Україну за судові політичні переслідування опозиції (світова преса)


Прага – Світова преса звертає увагу на засудження Держдепартаментом США дій влади в Україні, яка, на думку Вашингтона, через вибіркове, політично мотивоване правосуддя позбавляє мандатів депутатів парламенту від опозиції. Преса також називає Йосипа Сталіна одним із найжорстокіших диктаторів у світовій історії, який, зокрема, винен у прямій гуманітарній катастрофі в Україні в 1929–33 роках, коли жертвами злочинних дії режиму Сталіна стало багато мільйонів українців. Крім цього, експерти заявляють на шпальтах преси, що Східна Європа, включно з Україною, мають значні резерви для економічного зростання.

Американська The Washington Times інформує, що США цього тижня засудили позбавлення судом у Києві депутатського мандата Сергія Власенка – громадського захисника ув’язненого лідера опозиції Юлії Тимошенко. Представник Державного департаменту США Патрік Вентрелл виступив із заявою, в якій зауважив, що позбавлення судом у Києві депутатських повноважень Сергія Власенка «є діями, які, як виглядає, пов’язані з його захистом Юлії Тимошенко». Газета також виділяє «глибоке занепокоєння» представника Держдепартаменту США останніми діями проросійської, на думку газети, влади на чолі з Президентом Віктором Януковичем. Патрік Вентрелл також розкритикував український суд за «надсудові» дії, котрими той позбавив мандатів двох незалежних членів парламенту України – Павла Балогу і Олександра Домбровського. «Ці дії, – на думку Ветрелла, – створюють атмосферу, яка заперечує політичне змагання і свободу висловлювань». Він також звернувся до української влади з проханням припинити «політично мотивовані судові переслідування лідерів опозиції» та дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань щодо верховенства права і демократії. Тут також відзначено, що США і ЄС засудили судове переслідування Юлії Тимошенко як порушення прав людини. Керівництво Євросоюзу, як зауважує The Washington Times, «збите з пантелику останнім судовим звинуваченням Юлії Тимошенко в причетності до вбивства українського бізнесмена Євгена Щербаня, тим більше, що ЄС вже вимагав звільнити Тимошенко з ув’язнення». Газета з Вашингтона цитує тут колишнього президента Польщі Александра Квасневського, який наголошує, що «нова політична справа проти Тимошенко – це політична катастрофа».

Чеська IDNES відносить Йосипа Сталіна до найбільш жорстоких диктаторів світу і наголошує, що на його прямій відповідальності лежить гуманітарна катастрофа – Голодомор в Україні у 1929–33 роках, коли внаслідок організованого владою Сталіна голоду загинуло «від 3 до 10 мільйонів українців (історики до сьогодні не можуть точно підрахувати кількість жертв)». Газета також стверджує, що на совісті Сталіна, крім того, «масові депортації, зачистки, політичні процеси, вбивства політичних супротивників», які призвели до знищення його злочинним режимом ще щонайменше 10 мільйонів людей». Автор статті в газеті з Праги Карел Пешек пише тут, що на совісті Гітлера «від 15 до 70 мільйонів жертв», Сталіна – «від 10 до 27 мільйонів», Мао Цзедуна – «від 50 до 78 мільйонів мертвих», Пол Пота в Камбоджі – до 3 мільйонів вбитих режимом, а внаслідок злочинів північнокорейського диктатора Кім Чен Іра – «до 3 мільйонів мертвих».

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung вважає, що економіка країн Східної Європи, включно з Україною, мала би в перспективі «зростати більше». Сьогодні, на думку експертів, ці 10 економік Східної Європи в ЄС та 9 економік по сусідству значною мірою відповідальні за анемію єврозони і постійно слабкі внутрішні ринки. Негативно позначився на економічній ситуації в ЄС і розвитку експорту в Європі в цілому спад виробництва в половині країн регіону. При цьому, як пише газета з Цюриха, центральноєвропейські держави (такі, як Чехія, котра постачає понад 60 відсотків свого експорту в єврозону), значно більше залежать від європейського валютного союзу, ніж «периферія Європи», така, як держави Балтії чи Україна.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG