Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея погрожує США превентивним ядерним ударом


Прага – Північна Корея оголосила у п’ятницю про скасування всіх угод про ненапад з Південною Кореєю – у відповідь на суворіші міжнародні санкції ООН проти КНДР. Напередодні, у четвер, Рада безпеки ООН змушена була оголосити про нові запобіжні міжнародні заходи проти агресивної ядерної політики Пхеньяна, який 12 лютого провів третє ядерне випробування. За лічені години до того голосування Міністерство закордонних справ КНДР заявило, що США близькі до розв’язання ядерної війни, тому Пхеньян готовий скористатися своїм правом завдати превентивні ядерні удари по позиціях «агресора».

Заяву влади Пхеньяна про скасування всіх угод про ненапад із Сеулом оприлюднило північнокорейське центральне агентство, яке також повідомило про ліквідацію екстреної лінії зв’язку з Південною Кореєю та закриття Пхеньяном прикордонного пункту Пханмунджом у демілітаризованій зоні Корейського півострова.

У четвер, у день голосування в ООН, північнокорейський лідер Кім Чен Ин відвідав військові частини, котрі брали участь в обстрілі південнокорейського острова у 2010 році. Він закликав своїх вояків бути готовими будь-коли дати відсіч «ворогові».

Президент Південної Кореї Пак Кин Х’є заявила у п’ятницю, що в Сеулі занепокоєні розвитком ситуації у стосунках із КНДР.

«Наша нинішня ситуація з безпекою дуже серйозна. Північна Корея погрожує нам ядерними випробовуваннями і озброєнням ракетами дальнього радіусу дії. Вони також погрожують нам, заявляючи про анулювання угоди про перемир’я», – повідомила світ Пак Кин Х’є.

ООН б’є санкціями по предметах розкоші Кім Чен Ина

Заява Пхеньяна про превентивний ядерний удар по США викликала щонайменше здивування у світі. Поки що ніхто з фахівців не підтвердив наявність у Пхеньяна ракет, які технічно здатні хоча б досягнути східної території США, не кажучи вже про Вашингтон.

«Погрозами і провокаціями Північна Корея нічого не досягне. Вони ще більше ізолюють країну та її народ та підірвуть міжнародні зусилля встановити мир і стабільність у Північно-Східній Азії», – заявила журналістам в Нью-Йорку посол у США при ООН Сюзан Райс.

Ухвалена в четвер резолюція Ради безпеки ООН передбачає новий пакет економічних та фінансових санкцій. Розширено перелік предметів розкоші, заборонених для продажу північнокорейському режимові. Вперше ООН пішла на такі кроки у 2006 році. Тоді США і Канада внесли у перелік навіть омарів, яких так полюбляв Кім Чен Ір. Постраждала також і компанія-виробник коньяку Hennessy, якого Пхеньян багато купляв оптом. У нового лідера КНДР Кім Чен Ина свої вподобання. Тому в нову резолюцію ООН внесли вже яхти і гоночні автомобілі.

Китай – єдиний головний союзник Північної Кореї – закликав сьогодні до «стриманості та спокою». Пекін також запропонував повернутися до шестисторонніх переговорів між США, Північною та Південною Кореєю, Японією, Росією та Китаєм, які зупинили у 2009 році.

Німецький міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле, у свою чергу, звернувся до Пекіна з проханням вплинути на Північну Корею, щоб переконати Пхеньян зупинити «погрози та провокації».

У Білому домі США заявили у відповідь на ядерні погрози Пхеньяна, що впевнені у здатності захиститися від балістичних ракет Північної Кореї.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG