Доступність посилання

ТОП новини

Прощання з Чавесом як з Леніним


Ніколас Мадуро під час прощання з Уго Чавесом, Каракас, 8 березня 2013 року
Ніколас Мадуро під час прощання з Уго Чавесом, Каракас, 8 березня 2013 року
Тіло покійного президента Венесуели забальзамують. Про це перед державним похороном Уго Чавеса повідомила влада в Каракасі. На нинішнє прощання з лідером Венесуели, найвідомішим борцем з американським «імперіалізмом» у світі, приїхало близько 30 світових керівників, включно з президентами Ірану та Білорусі.

У Каракасі – море сліз. Тисячі прихильників Уго Чавеса прийшли до Військової академії у столиці Венесуели, щоб попрощатися з президентом, який правив цією країною протягом 14 років і помер у вівторок від раку. Деякі люди чекали понад 10 годин, щоб підійти до труни. Чавес лежить у червоному береті й зеленій уніформі у домовині зі скляним верхом.

Віце-президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив, що так буде «вічно». «Я хочу сказати народові і світу: вирішили, що тіло Команданте забальзамують і воно вічно залишиться на очах людей у музеї. Як Хо Ши Мін, як Ленін, як Мао Цзедун».

Перед тим, як наблизитися до труни, пересічні венесуельці мають пройти через металошукачі і навіть вийняти батареї з мобільних телефонів, це з міркувань безпеки.

Серед світових лідерів, які прощаються з Уго Чавесом, президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад.

«Він був дорогим другом для всіх країн світу. Для нас втрата президента Чавеса дуже болюча, бо ми втратили близького друга, революціонера і просто лідера. Я почуваюся так, ніби втратив себе», – заявив Ахмадінеджад у Каракасі.
Махмуд Ахмадінеджад з Уго Чавесом, січень 2012 року
Махмуд Ахмадінеджад з Уго Чавесом, січень 2012 року

Перед тим він написав на своїй особистій сторінці, що його друг повернеться на землю разом із Ісусом Христом. Щоправда, в Ірані це викликало й негативну реакцію релігійного істеблішменту, що це, мовляв, вже занадто.

На прощання з Уго Чавесом прилетів і президент Білорусі Олександр Лукашенко разом зі своїм восьмирічним сином Колею. А вдома він оголосив триденну жалобу, яка припала й на 8 березня. Влада рекомендувала скасувати всі розважальні заходи, скорегувати програму телепередач, незважаючи на День жінок.
Восьмирічний син Олександра Лукашенка – Коля – під час церемонії прощання з Уго Чавесом
Восьмирічний син Олександра Лукашенка – Коля – під час церемонії прощання з Уго Чавесом

Наступник Чавеса

На прощання з Уго Чавесом прибули не лише його друзі. Сполучені Штати, які він гостро критикував за життя, представляють тимчасовий повірений у Каракасі, а також нью-йоркський конгресмен Ґреґорі Мікс та колишній законодавець із Массачусетсу Білл Делагант. Покійний лідер Венесуели часто говорив про Америку як про світове зло, але, тим не менше, продавав американцям нафту на мільярди доларів щороку.



Уго Чавеса запам’ятають як людину, яка націоналізувала нафтовий бізнес Венесуели. Якщо його прихильники вірять, що він дбав про бідних людей, то опоненти нагадують про високий рівень злочинності і поширену корупцію за його правління.

Після церемонії у п’ятницю віце-президент Венесуели Ніколас Мадуро має скласти присягу як виконувач обов’язків керівника держави, незважаючи на нарікання опозиції, що за Конституцією це мав би бути спікер парламенту. Мадуро, якого Чавес називав своїм наступником, вже заявив, що піде на президентські вибори як кандидат від соціалістів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG