Доступність посилання

ТОП новини

Рибак: Верховному Суду треба повернути право законодавчої ініціативи


Володимир Рибак
Володимир Рибак
Парламент і Верховний Суд України мають спільно вдосконалити механізм кваліфікаційного відбору претендентів на посаду суддів, заявляє голова Верховної Ради Володимир Рибак.

«Разом із Верховним Судом ми маємо вдосконалити кримінальне, цивільне й господарське процесуальне законодавство, враховуючи особливості професії судді. Парламент і Верховний Суд мають спільними зусиллями вдосконалити механізм кваліфікаційного відбору претендентів і призначення суддів безстроково, забезпечити юридичні гарантії об’єктивного відправлення правосуддя за участю ефективної адвокатури, створити умови впровадження для громадян закону про безоплатну правову допомогу», – сказав Рибак на урочистому засіданні з нагоди 90-ї річниці створення Верховного Суду України.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, спікер особливо наголосив, що новий етап судової реформи безпосередньо пов’язаний зі змінами Основного закону України й роботою Конституційної асамблеї, у складі якої функціонує комісія з питань правосуддя.

За словами Рибака, настав час поставити питання про внесення Верховного Суду України до переліку суб’єктів права на законодавчу ініціативу при внесенні змін до Конституції України. «Таке право Верховного Суду існувало до 1996 року. Адже практика свідчить, що сегмент діяльності суддів у законодавстві дуже широкий, а ініціативи Верховного Суду України щодо модернізації правової системи й конкретних законів як ніколи будуть корисні для єдиного законодавчого органу», – заявив спікер.
XS
SM
MD
LG