Доступність посилання

ТОП новини

Від керівництва ЄС вимагають санкції проти Росії і України


У Росії почався посмертний суд над юристом Сергієм Магнітським, який помер 2009 року в СІЗО. Тим часом у Європейському Союзі наростає тиск за запровадження санкцій проти причетних до смерті юриста після того, як такі санкції вже запровадили у США. Соратник Магнітського переконаний, що санкції мають стосуватися і керівництва України.

Суд у Москві почав і відразу відклав до 22 березня процес у кримінальній справі проти Сергія Магнітського і його працедавця, керівника інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера – їх звинувачують в уникненні сплати податків. Британця Браудера судять заочно. Магнітського – посмертно, ймовірно, вперше в сучасній історії Росії.

Тим часом у світі не забувають, що Магнітський помер у слідчому ізоляторі 2009 року від серцевих проблем через недогляд працівників СІЗО – як стверджують правозахисники, цілком свідомий, щоб змусити його замовкнути. Адже звинувачення проти юриста в організації несплати податків почалися по тому, як він заявив, що викрив цілком протилежне: що податки, сплачені інвестиційним фондом, на суму у 230 мільйонів доларів викрали з бюджету російські посадовці.

Зокрема, після ухвалення наприкінці минулого року санкцій США проти російських посадовців, яких вважають причетними до смерті Магнітського, тиск за схвалення подібних санкцій наростає і в Європейському Союзі. Одна з ініціаторів цього тиску, депутат Європейського парламенту від Естонії Крістііна Оюланд, наголошує: «Росіяни вважають себе належними до Європи, європейцями. Тому так важливо, щоб Європа зреагувала – і не тільки на справу Магнітського, а й ширше – зреагувала на ті корупційні чорні гроші, які летять у країни ЄС».

Не забуває про Магнітського і Браудер. Цими тижнями він знову вирушив Європою, щоб підтримати ідею санкцій проти винних у смерті юриста. Він звертає увагу, що замороження активів і заборона на подорожі в Європі вдарили б по винних російських посадовцях значно болючіше, ніж такі ж заходи, вже ухвалені у США. «Після ухвалення «акту Магнітського» в Америці нашим єдиним і головним пріоритетом стало ухвалення такого ж акту в Європі. Крок США надзвичайно важливий, бо створив прецедент, але крок Європи був би значно матеріальніший для росіян, бо вони мають на порядки більше майна і грошей у Європі», – каже він.

Країни ЄС споживають російський газ і не квапляться з санкціями

Європейський парламент уже кілька разів ухвалював резолюції з закликом до таких санкцій, але вони самі по собі не обов’язкові до виконання. Для запровадження санкцій необхідна згода і центральних виконавчих органів ЄС, і всіх країн-членів. Але, як неофіційно повідомили Радіо Свобода у Брюсселі, там хоча й не відкидають цілком такі санкції, але ставляться до них тільки як до крайньої можливості.

Адже існують побоювання, що Росія відповість на такі кроки, і така відповідь може стати серйознішою, ніж на санкції США, коли Москва заборонила американцям усиновлювати російських дітей. Країни ЄС залежні від Москви щодо природного газу – з Росії вони отримують близько третини свого споживання.

А тим часом у Росії теж посилюють боротьбу проти фінансиста, який завдає Москві стільки клопотів. На додаток до нинішньої кримінальної справи Браудера днями звинуватили і в незаконній скупівлі акцій газового монополіста «Газпром». А прокремлівський телеканал «НТВ» випустив в ефір передачу про те, що Браудер, мовляв, агент британських спецслужб.

Натомість, як зауважують оглядачі, Росія не робить майже нічого, щоб повернути ті 230 мільйонів доларів сплачених фондом Hermitage Capital податків, які розійшлися по закордонних рахунках, зокрема, і у країнах Європи, російських посадовців. Посадовці ж цілком заперечують свою вину.

Браудер: Україна теж варта санкцій за порушення прав людини

Запроваджені у США санкції спрямовані не тільки проти причетних до справи Сергія Магнітського, а й ширше проти порушників прав людини в Росії, так само, як і пропоновані кроки в ЄС. А сам Вільям Браудер вважає, що такі кроки мають стосуватися не тільки Росії.

Зокрема, за його словами, санкції Євросоюзу, як і США, мали б бути спрямовані і проти таких країн, як Білорусь і Україна. Нещодавно в інтерв’ю газеті Kyiv Post Браудер заявив, що в Україні здійснюють такі ж, як і в Росії, тортури щодо політичних в’язнів.

Він також заявив, що вже цієї весни у Вашингтоні мають почати кампанію за розширення дії американського «акту Магнітського» й на інші країни і перетворення його на глобальне законодавство в галузі прав людини.

Із думкою про необхідність запровадити міжнародні санкції на кшталт «акту Магнітського» проти керівництва України активно виступає й українська опозиція, яка звинувачує керівників держави в порушенні прав людини.

Матеріал підготували: Richard Solash, Rikard Jozwiak і Сергій Драчук

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG