Доступність посилання

ТОП новини

Уряд планує створити спецслужбу з небувалими повноваженнями (огляд преси)


Київ – Уряд готує створення фінансової поліції. Його економічний блок, керований першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим, запропонував організувати Службу фінансових розслідувань з максимально широкими повноваженнями. Як попереджає «Комерсант Україна», фактично в Україні може бути створено нове підконтрольне Президенту силове відомство з необмеженими правами: від безперешкодного входу на будь-яке підприємство, вилучення документів і арешт рахунків до контролю над громадським порядком із можливістю застосування зброї. Серйозні зауваження до ініціативи є практично у всіх міністерств, а бізнес попереджає, що новий орган зробить неможливим ведення успішної господарської діяльності в Україні.

Міністерство доходів і зборів України готує законопроект про обов’язкове загальне декларування доходів. Експерт газети «День», коментуючи наміри урядовців, стверджує, що насправді у 90% громадян доходи становлять 1–2 прожиткових мінімуми. А якщо хтось отримує 3-4 тисячі гривень, що їм декларувати: як вони виживають на ці гроші? Таке враження, що кожна ініціатива урядовців спрямована на поліпшення життя податкової служби, наголошує експерт. Він вважає, що треба запроваджувати не декларування доходів усіх громадян, а непрямі методи контролю витрат представників влади.

Коли російський «Газпром» може піти на створення міжнародного консорціуму? Експерт газети «Голос України» переконує, що це відбудеться в одному випадку: коли він повністю контролюватиме ГТС України. Інвестувати в газотранспортну систему і не контролювати її – це не для «Газпрому». Поза тим, якщо росіянам українська ГТС «не потрібна» без газосховищ зі стратегічних міркувань, то українцям з тих само міркувань не вигідно порушувати передчасно цю тему. Принаймні до червня, коли ЄС уже оцінить кроки української влади, спрямовані на зближення українських стандартів з європейськими, зауважує експерт.

А ось експерт газети «День» переконує, що не варто «пускати росіян у консорціум, навіть на один відсоток не можна. Їм треба віддати належне: з одного відсотка вони зуміють зробити дев’яносто. Тобто більше, ніж контрольний пакет. І його в них не забереш. І, віддавши ГТС, Україна потрапить під контроль Кремля. Якщо буде консорціум на трьох, із залученням ЄС, тоді це може бути для Києва цікаво». Заголовок публікації: «Не дати себе обдурити».

«Бойкот вакцинації повертає «забуті» недуги» – у статті під таким заголовком в «Україна молодій» головний імунолог столиці переконує, що деякі вже призабуті хвороби повертаються, коли рівень охоплення вакцинацією знижується до 30%. Останнім часом почали траплятися випадки правця серед нещеплених дітей. А смертність при цій недузі майже 50%. Щоб не було епідемій, треба максимально, на 95%, імунізувати населення.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG