Доступність посилання

ТОП новини

СБУ і ФСБ хочуть вбити підозрюваного у замаху на Путіна?


Адам Осмаєв затриманий співробітниками СБУ, Одеса
Адам Осмаєв затриманий співробітниками СБУ, Одеса
Київ – Підозрюваний у підготовці замаху на Володимира Путіна Адам Осмаєв боїться фізичної «розправи» спецслужб. Про це йдеться в його офіційному зверненні до Президента України, яке у понеділок оприлюднили його захисники. Водночас вони наголосили на байдужості державних органів до попередніх заяв Осмаєва про його катування правоохоронцями.

Головний підозрюваний у замаху на президента Росії Володимира Путіна Адам Осмаєв побоюється «фізичної розправи», яку, за його словами, готують працівники української та російської спецслужб.

«Спецслужби, спостерігаючи, що судовий розгляд іде не за їхнім задуманим сценарієм, почали підготовку, на мій погляд, мого фізичного знищення. Так, вони вписали у моїй справі відмітку «схильний до втечі», що є абсолютно необґрунтованим винаходом ФСБ і СБУ. До мене приставили психолога, щоб підвести наукову базу моєї «психічної неврівноваженості». У випадку мого фізичного знищення, позбавлення дієздатності прошу вважати винними вищезазначені державні структури та їх керівництво», – цитує його офіційне звернення цивільна дружина Аміна Окуєва.

«Ніякої відповіді» – реакція влади на заяви Осмаєва про катування

Адама Осмаєва затримали в Одесі у лютому 2012-го, а уже в грудні минулого року розпочався розгляд кримінальної справи про підготовку замаху на Путіна, який нібито планували після березневих виборів президента Росії.

Захисник підозрюваного Ольга Черток наголошує, що вищезгадане звернення Осмаєва передадуть Президентові Віктору Януковичу, а також Генпрокурору і в СБУ. Водночас реакції вона не очікує. Все через те, що три попередні скарги, у яких Осмаєв заявляє, що правоохоронці задля отримання свідчень били його прикладами зброї, надягали на голову поліетиленовий пакет, а також робили ін’єкції наркотичних речовин, залишились без уваги цих високопосадовців.

«Ніякої відповіді. Хоча б формально написали, що «Вашу заяву розглянуто, але складу злочину не передбачено». У нас навіть таких відповідей немає», – каже правозахисник.

Побоювання фізичної розправи можуть мати підстави – експерт

Чи ж справді на заяви Осмаєва ніхто не зреагував та коли можна чекати їхнього розгляду? Радіо Свобода поцікавилося про це, зокрема, у Генпрокуратури. Відповідь там пообіцяли дати, однак згодом.

Тим часом колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський припускає, що заяви Осмаєва про його «фізичне знищення» спецслужбами можуть мати підстави.

«Якщо вони законослухняні, то не підуть на порушення, якщо кар’єристи, можуть заплющити очі. Це такий суб’єктивний фактор, залежить від персоналій, і які дають розпорядження, і які виконують. Стверджувати, що в даному випадку є, я не можу, і сказати, що їх немає, я також не можу, тому що робота спецслужб – це робота, яка в темряві. Вона не може бути прозорою, відкритою, тому що вона не виконає своїх функцій, тому що злочинці будуть випереджати», – зауважує Скіпальский.

«Теракт» був вигідний і для Росії, і для України – політолог

Політолог Олеся Яхно зауважує, що арешт Осмаєва свого часу був вигідний не лише для рейтингів тодішнього кандидата на президента Володимира Путіна, але й для України.

«Теракт вписувався у логіку того, що на російського монарха як оплот російської соборності готується замах. Тоді це була певна мобілізуюча публічна новина. На той момент це виглядало схожим більше на піар-акцію. З боку України це був певний реверанс, можливо, щоб таким чином отримати черговий козир у можливих домовленостях більше економічного характеру», – наголошує вона.

Між тим Олеся Яхно сумнівається, що наразі справа Осмаєва може мати якийсь вплив на стосунки між Україною та Росією. На її думку, політичний інтерес у обох сторін до неї зник.

Росія просила Україну видати Осмаєва, але влітку минулого року на час розгляду справи видачу зупинив Європейський суд з прав людини.

Найближче ж судове засідання у справі Осмаєва в Україні, за словами його адвоката, відбудеться 18 березня. Під час нього планують допитати щонайменше п’ятьох свідків. На виправдальний вирок захисник підозрюваного не сподівається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG