Доступність посилання

ТОП новини

Через недбалість сільських голів на Дніпропетровщині зруйнували 7 курганів


На Дніпропетровщині відкрито три кримінальні провадження за фактом службової недбалості проти голів трьох сільських рад, які не забезпечили належну охорону пам’яток археології – курганів. Про це повідомили в прес-службі Міністерства внутрішніх справ України.

За даними відомства, через недбалість на території Магдалинівського району було зруйновано сім курганів. Збитки, завдані державі, оцінюють у понад 4,1 мільйона гривень.

Водночас в Магдалинівській райдержадміністрації у відповідь на інформаційний запит Радіо Свобода повідомили, що в районі не виділяється коштів на збереження пам’яток археології, а піклування про них обмежується візуальним оглядом курганів та складанням листів-рекомендацій про пам’яткоохоронні заходи сільським та селищним радам.

За даними з райдержадміністрації, на території Магдалинівського району розташовано понад 350 курганів, більшість із них – на земельних паях селян.

«Землі, зайняті пам’ятками археології, для яких законодавство визнало єдину форму власності – державну, не виведені з категорії земель сільськогосподарського призначення, що унеможливлює захист об’єктів культурної спадщини, робить їх вразливими при проведенні господарської діяльності, саме це є основною проблемою проведення сільськогосподарських робіт на поверхні пам’яток археології», – зазначили Радіо Свобода в райдержадміністрації.

Там також додали, що здійснили роботу з встановлення меж територій курганів і передали відповідну документацію сільським радам, на територіях яких перебувають пам’ятки.

У 2012 році на Дніпропетровщині прокуратура виявила понад 100 «безгосподарних» курганів, які не взяті на облік. Усі вони мали б перебувати на балансі місцевої влади.

Курган – це насип над стародавнім похованням, поширений у давніх народів, зокрема у скіфів.

Дніпропетровська область посідає перше місце в Україні за кількістю виявлених курганів: їх там понад 7 тисяч.
XS
SM
MD
LG