Доступність посилання

ТОП новини

«Гуманітарні авто» місяцями стоять на кордоні через адміністративну реформу?


Київ – До Радіо Свобода звернулася сім’я Долгих із Миколаївщини з проханням з’ясувати, чому Міністерство соціальної політики протягом 4 місяців не визнає призначений для них автомобіль як гуманітарний вантаж. Сім’я Долгих має двох дівчаток-двійняток із інвалідністю, одна з них не ходить. 27 березня спливає термін перебування автомобіля на митниці, і сім’я боїться втратити довгоочікуване і необхідне їм авто. Міністр соціальної політики Наталія Королевська визнала, що рішення про гуманітарну допомогу ухвалюються повільно, але, каже вона, це відбувається з метою боротьби з контрабандою. За її підрахунками, половина з усіх «гуманітарних авто» ввозять не за призначенням. Як же бути тим, хто дійсно потребує допомогу?

У сім’ї Долгих у 2007 році народилися дівчатка-двійнятка з інвалідністю. Майже від народження їм обом поставили діагноз «дитячий церебральний параліч» (ДЦП). Одна з дівчаток Софійка вже стала на ноги, проте їй поставили інший діагноз – епілепсію, а от її сестричка Полінка досі пересувається не своїми ногами – їй досі лікують ДЦП.
Банер з сайту підтримки дівчат
Банер з сайту підтримки дівчат
Дівчаткам 7 червня виповниться по 6 років. Більшу частину свого життя вони провели в різноманітних лікарнях та реабілітаційних центрах. Їздити потягами та автобусами на лікування незручно, тому вони й стали в чергу на автомобіль для інвалідів, каже батько дівчат Олексій Долгих. І зараз довгоочікуваний автомобіль, який вони отримали як гуманітарну допомогу зі США, стоїть на Миколаївській митниці. Уже четвертий місяць Міністерство соціальної політики не визнає цей автомобіль гуманітарною допомогою, а 27 березня спливає термін його перебування на митниці, каже Олексій.

«Коли дитині виповнилося 5 років, ми стали на чергу. Тобто все офіційно, пройшли відповідні комісії, здали документи і стали на чергу на отримання «гуманітарного авто». Я ходив з дітьми, показував, що вони не ходять, вони не можуть. Дивіться: це правда, ми не обманюємо. Машина – Toyota Matrix 2007 року випуску. Вона відповідає усім вимогам, які висуває міністерство до цих авто. 27 березня закінчується вже термін – 120 діб, як воно може там стояти. Митниця попередила, що потім 10 євро за добу буде коштувати перебування авто на складі митниці. Нас всі попередили: робіть з ним, що хочете, бо комісії зараз немає і відповідно нічого не працює. Це перше авто за 5 років, яке отримала як гуманітарну допомогу Миколаївська область. Тобто з 2008 року Миколаївська область не працювала по гуманітарній допомозі по авто для інвалідів», – розповів Олексій Долгих.

Королевська: «гуманітарні вантажі» – один із каналів контрабанди

Міністр соціальної політики України Наталія Королевська визнає, що питання затримок із визнанням вантажів гуманітарними дуже болюче. Але, каже вона, Міністерство соціальної політики хоче зробити цей процес максимально прозорим і таким чином бореться з контрабандою.
Протягом багатьох років «гуманітарні вантажі» – це був один із каналів контрабанди
Наталія Королевська

«Протягом багатьох років «гуманітарні вантажі» – це був один із каналів контрабанди, який потрапляв до України. І вантажі, під виглядом гуманітарних вантажів, звільнялися від будь-якого оподаткування. Наприклад, зараз на кордоні стоїть 82 автомобілі, які чекають рішення, серед них є червоний кабріолет AUDI 2009 року випуску. Непогана машина, красивий червоний кабріолет. Ми почали розбиратися, хто той отримувач як гуманітарної допомоги червоного кабріолету, і з’ясовуємо, що майбутній власник – 85-річний інвалід. Ми ж з вами розуміємо, що комусь дуже хочеться безкоштовно ввезти червоний кабріолет в країну, і таких прикладів 50%», – сказала Наталія Королевська, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Я сподіваюся, що це просто потребує певного часу»

Міністерство соціальної політики України відповідає за гуманітарну допомогу лише з кінця січня цього року. До того цим питанням займалася комісія Кабінету Міністрів України. І тому потрібен час, щоб новий механізм запрацював належним чином, заспокоює народний депутат від «Батьківщини» та голова парламентського Комітету в справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.

«В результаті адміністративної реформи замість комісії, яка працювала в секретаріаті Кабміну, ці функції перейшли до Міністерства соціальної політики. Я так розумію, що поки що йде становлення всього того, що є роботою міністерства, з новим керівництвом. Сподіваюся, що цей період швидше закінчиться і буде працювати система, відповідна до чинного законодавства. Я сподіваюся, що це просто потребує певного часу. Я також сподіваюся, що оскільки міністр знає про цю ситуацію, вона буде вживати відповідні зміни і дії, щоб прискорити все те, що торкається визнання гуманітарною допомогою тих вантажів, на які чекають багато людей», – сказав Валерій Сушкевич.

Однак Наталія Королевська пояснила, що за новими правилами, рішення про визнання вантажу гуманітарним ухвалює Міністерство соціальної політики не самостійно. Його мають погодити вісім інших відомств (центральних органів виконавчої влади), серед яких Міністерство доходів і зборів, Міністерство економіки та Міністерство фінансів.

За даними Наталії Королевської, упродовж лютого Міністерство соціальної політики уже надіслало 150 звернень на погодження до міністерств і тільки стосовно трьох із них отримано відповідь.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG