Доступність посилання

ТОП новини

«Януковича» продають за 47 гривень


Київ – Нова біографічна книга про чинного Президента від видавництва «Фоліо» так і зветься: «Віктор Янукович». У ній головний герой, зокрема, цитує провідних філософів, полює на вовків на Донбасі та отримує благословення святих отців на політичні звершення. Видавці очікують, що книга буде популярною і принесе прибуток. Експерти та деякі політики вважають, що читач її сприйматиме як відвертий піар або ж як гротеск.

«Коли президенти закінчили переговори і вийшли до журналістів – їхні обличчя сяяли. Медведєв загадково усміхався, а Янукович почувався полководцем, який успішно завершив військову операцію». Так змальовує момент підписання Харківських угод автор нової книги про чинного Президента Володимир Чередниченко.

Поруч із Віктором Януковичем у книзі згадується низка світових керівників держав – Барак Обама, Анґела Меркель, Ху Цзіньтао. І вони, й українські посадовці та політики зображені як вторинні, менш визначні персонажі.

На сторінках книги Президент однаково вправно проводить наради з урядовцями і полює на вовків на Донбасі. У книзі Янукович цитує класиків літератури та відомих філософів. У мережі «Фоліо» видання коштує 47 гривень 30 копійок.

Зміст книги характеризує рівень оточення Януковича – експерт

Український публіцист та керівник порталу «Буквоїд» Сергій Руденко вважає образ Президента в цій книзі несправжнім і припускає, що в оточенні глави держави уповні не розуміють, який ефект вона справить.

«Це досить великий тираж для політичної літератури – півтори тисячі примірників. Не виключаю, що будуть і додаткові тиражі. Не знаю, хто її купуватиме. Можливо, знайдеться чимало людей, які захочуть мати таку книгу як згадку про нинішні часи. Володимир Чередниченко про Януковича пише давно, і у цій книзі використані історії, зокрема, з попереднього його твору – «Національна ідея». Стилістика всіх цих книг про Президента – карикатурна, – розповідає Руденко. – Читач розуміє, що розповідають йому про якусь іншу людину, яка не має тих рис характеру, які українці найбільше обговорюють та найбільше з них кепкують. Не вірю, що на Банковій не бачать появи таких книг. Якщо ж їм таке подобається – це свідчить про їхній культурний рівень», – стверджує Сергій Руденко.

«Віктор Янукович» стане прибутковим?

Зі свого боку, директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький вважає книгу «Віктор Янукович» прибутковим проектом.

«Наше видавництво є лідером на ринку політичної літератури в Україні. І саме такої, яка випускається коштом видавництва. Скажімо, ми робили подібні книги про Тимошенко, Луценка, Ющенка, Кравчука, остання – вийшла двома накладами. Маючи власну друкарню, перший наклад ми робимо невеликим, а потім випускаємо повторний. Ми – заполітизована країна, увага суспільства прикута до перших осіб. Тому впевнений, що ми робитимемо другий тираж», – переконує директор видавництва.

Про Віктора Федоровича вже стільки написано, що нічого нового автор не скаже
Володимир Зубанов
Однак не всі вважають таку літературу цікавою. Депутат Верховної Ради попереднього скликання від Партії регіонів та автор кількох книг Володимир Зубанов не вважає, що чергова книга про Віктора Януковича буде затребуваною.

«Досвід показує, що ніяким попитом такі книги вже не користуються. Про Віктора Федоровича вже стільки написано, що нічого нового автор не скаже. Мені здається, хибною є сама практика написання книг про чинних керівників держави. Тому що у цьому випадку у тексті або забагато підлабузництва, або ж це політична критика з боку опонентів. Об’єктивності у такому разі чекати не варто», – каже Володимир Зубанов.

Загалом експерти вважають, що чимало залежить від того, хто є автором книги про політика, і наводять цитати з книги Володимира Чередниченка як зразки політичного гротеску. З іншого боку, у видавництві «Фоліо» кажуть, що видали цього автора, оскільки попередні його книги про Віктора Януковича користувалися попитом.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG