Доступність посилання

ТОП новини

Хворобу Паркінсона гальмують, не даючи мозку накопичувати кальцій


Учені та медики навчилися продовжувати життя, однак не можуть впоратися з хворобами, які стають більш проблематичними з віком. Щороку у Сполучених Штатах діагностують 50-60 тисяч нових випадків хвороби Паркінсона. Загалом у США на цю, поки що невиліковну недугу, страждає мільйон людей. На сьогодні медики можуть контролювати симптоми хвороби, однак сподіваються, що вже незабаром зможуть зупиняти її розвиток. А поки що науковці працюють над тестами, які дозволять виявляти захворювання на ранній стадії.

Одна з мільйона хворих на хворобу Паркінсона - Сара Тейлор. Вона усвідомлювала, що зі здоров’ям у неї щось негаразд, але уявити собі, що у неї Паркінсон, жінка не могла.

«Це був шок, але, водночас, і полегшення, бо краще знати, що з тобою», –
говорить Тейлор.

Я вперше прийшла сюди, коли стало незносимо, я була безпорадна, не могла стояти, не могла піднятися зі стільця. Мені було дуже важко
Сара Тейлор
Діагноз Паркінсона Сарі поставили 5 років тому, коли вона звернулася у лікарню за допомогою. На цей момент жінка була зовсім немічна, ледь рухалася.

«Я вперше прийшла сюди, коли стало незносимо, я була безпорадна, не могла стояти, не могла піднятися зі стільця. Мені було дуже важко», – згадує вона.

Завдяки лікам і щоденним фізичним вправам Сара почувається значно краще.

Хвороба Паркінсона – повільно прогресуюче дегенеративне захворювання центральної нервової системи. Клінічні прояви хвороби виникають при руйнуванні допамін-продукуючих нейронів. Науковці не можуть назвати причини її виникнення. Одні вважають, що тут замішана генетика, інші покладають провину на токсичні пестициди. Останнє дослідження ООН вказує на хімічні речовини у речах повсякденного вжитку.

Єдине, у чому погоджуються медики, це в необхідності ранньої діагностики ще до того, як з’являються симптоми – тремтіння і труднощі при ході. Однак чимало людей запізно звертаються до лікарів, переважно тоді, коли хвороба вже запущена.

«На цей момент стається помітна дегенерація у головному мозку. В ідеалі ми хотіли б мати тест специфічно для хвороби Паркінсона і виявляти цю хворобу ще перед тим, як у хворих починають тремтіти руки», – говорить лікар Гюбер Гернандес.

На даний момент таких тестів немає, однак медикам у Північнозахідному університеті, здається, вдалося знайти спосіб сповільнити прогрес хвороби.
«Ми роздивлялися клітини у мозку, які найбільш уразливі до захворювання, і побачили, що при хворобі у тіла клітин потрапляє багато кальцію», – каже Джім Сермаєр, фізіолог.

Кальцій, проникаючи в клітину, спричиняє коливання рівня допаміну, інколи взагалі знищуючи ці клітини. Тому медики зосередили свої зусилля на пошуках препарату, який обмежує поглинання кальцію клітинами мозку, і навіть без будь-яких шкідливих побічних ефектів. Наразі вчені проводять уже друге клінічне випробовування.

«Основне питання, на яке ми шукаємо відповідь, – наскільки ефективними є ці ліки у сповільненні хвороби Паркінсона», – говорить одна з дослідників Таня Сімуні.

Існуючі зараз на ринку препарати, які контролюють тремтіння і труднощі при ході, діють від 5 до 10 років. Науковці сподіваються, що нові ліки дозволять подвоїти чи потроїти цей час, щоб такі хворі, як Сара Тейлор і ще 10 мільйонів людей, які живуть з хворобою Паркінсона, могли вести нормальний спосіб життя.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG