Доступність посилання

ТОП новини

Потерпілі у справі «доктора Пі» розповідають зі сльозами про пережите


Cудове засідання у справі звинувачення Андрія Слюсарчука, відомого як «Доктор Пі», Львів, 14 березня 2013 року
Cудове засідання у справі звинувачення Андрія Слюсарчука, відомого як «Доктор Пі», Львів, 14 березня 2013 року
Львів – 14 березня у Сихівському суді Львова розпочалось перше судове засідання у справі звинувачення Андрія Слюсарчука, відомого як «доктор Пі», в незаконній медичній практиці, зокрема за підробку документів і шахрайство. Із дев’яти потерпілих у суд прибуло четверо осіб. Фото- і відеозйомка, запис звуку в залі суду заборонено на вимогу підсудного і прокурора.

Симптоматично, але розгляд судової справи проти Андрія Слюсарчука, який доводив, що нібито запам’ятав 30 мільйонів знаків числа Пі, розпочалось у міжнародний день числа Пі. Однак про цей дивний день підсудний і не згадав, бо довелось вислухати історії потерпілих.

У 2006 році Андрій Слюсарчук прооперував у Бродівському районному шпиталі 38-річного сина Любові Тиховецької – Ігоря, який помер на другий день після операції.

«Нам сказали лікарі, що приїде професор зі Львова, чи можна, що він огляне мого сина у реанімації і все. Ми приїхали з донькою, а син прооперований. Ми нічого не підписували, я його в очі не бачила, а він сказав лікареві, що я дала згоду. Я його вперше побачила в газеті», – каже мама померлого.

«Його пропустили в операційну, Слюсарчук оперував без анастезіолога. Просто вбив, це шок для нас», – продовжує сестра Любові Тиховецької – Марія.

«За життя сина завдячую журналістам»

Арешт Андрія Слюсарчука у листопаді 2011 року врятував життя 22-річного Павла, переконана мама хлопця – Людмила. Півроку вона возила сина з Борисполя до Києва на квартиру, яку орендував доктор Пі.

«Ми потрапили на лікування до Слюсарчука за рекомендацією дуже високих людей, він поставив діагноз сину – розсіяний склероз – і сказав, що це не лікується, але він допоможе. У мене багато ліків, ціла аптека – 200 тисяч гривень пішли за цих півроку. У Слюсарчука купили, як виявилось, психотропні та інші ліки, у сина руки від цього тремтіли. Йому ми заплатили за ліки 13800 доларів. Слава Богу, що не дійшло до операції, він був затриманий, і цим я завдячую журналістам», – з жахом пригадує цей час жінка.

Торік сина Людмили прооперували фахові медики у шпиталі, у нього нейрохірурги не діагностували розсіяний склероз. За словами матері, гроші на ліки для Слюсарчука вона передавала через високого чиновника Міносвіти.

Слюсарчук не вважає себе винним

Слідство встановило, що в результаті так званої «лікувальної практики» Слюсарчука померло шестеро людей. Загалом у залі суду вислухають дев’ять потерпілих. Підсудний Андрій Слюсарчук не визнає своєї вини. Він заявив, що відчуває упереджене ставлення від журналістів і медиків, які «намагаються відігратись на ньому». На умови утримання в СІЗО Андрій Слюсарчук не скаржиться.

Захисник підсудного Наталія Романик наголосила, що в залі суду свідчитимуть люди, яких Андрій Слюсарчук вилікував.

«Знання медичні Слюсарчук, на мою думку, має, а де здобув, це вже має з’ясувати слідство і суд. Проведено ряд експертиз, Слюсарчук мав право брати участь у них, але його позбавили цих прав і ставили лише перед фактом. Мене цікавить, звідки з’явилась довідка про те, що його диплом фальшивий», – зауважила захисник Радіо Свобода.

Сихівський районний суд Львова продовжив до 11 травня термін утримання Андрія Слюсарчука під вартою. Його підозрюють у незаконній медичній практиці. Кримінальні справи за двома статтями – підробка документів і шахрайство – проти Слюсарчука порушили після численних публікацій у ЗМІ, в яких доводилося, що він не має медичної освіти, що його дипломи про вищу освіту фальшиві, як і встановлені ним різноманітні рекорди.

Чимало адвокатів вважають, що дуже важко довести у суді справи, які пов’язані з лікуванням людини.

У справі Андрія Слюсарчука мають допитати, загалом, близько 100 свідків.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG