Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський Франциск: революційний вибір церкви


Рим – Великою і приємною несподіванкою називають у християнському світі обрання Хорхе Маріо Берґольйо главою католицької церкви. Перший папа-латиноамериканець, перший папа-єзуїт, перший папа під іменем Франциск – це все говорить про революційний вибір Церкви у критичний для неї час. Подібно до поляка Кароля Войтили, із аргентинцем Берґольйо пов’язують нові геополітичні сценарії.

Цього разу його ім’я практично не згадували у списку ймовірних претендентів на папський престол. Всі знали, що скромний і твердий за характером кардинал у минулому неодноразово відмовлявся від керівних посад у Ватикані. Не хотів він брати на себе важкий тягар обов’язків у 2005 році, закликавши кардиналів голосувати на конклаві за Йозефа Ратцінґера.

Тому майже ніхто не сподівався, що у 76 років Хорхе Маріо Берґольйо таки наважиться на серйозну місію. На думку аналітиків, обравши представника «нового світу», людину з-поза ватиканських мурів, з-поза європейського континенту, церква має плани суттєвого оновлення і ширшої глобалізації.

Папа Франциск приїхав з континенту, де мешкає третина католиків, а їх у світі налічується понад мільярд.

«Обрання папою латиноамериканця певним чином змінює релігійну географію світу. Європа втрачає свою центральну історичну роль після понтифікатів італійських й останніх двох – поляка і німця. Нині найбільші духовні сподівання християн надходять саме з цього континенту, Латинської Америки», – зауважив Сальваторе Мартінес, письменник і лідер католицького руху Spirito Santo.


Папа з характером

Папа Римський Франциск вперше з’явився перед людьми у білій рясі, без червоної урочистої накидки, як це робили його попередники. У цьому вбачають сигнал того, що понтифік Берґольйо продовжує вважати себе передусім простим пастором, Римським єпископом, а вже потім папою.

Він не підкоряється правилам ватиканських церемоній і відстоює свої погляди як гідний член ордену єзуїтів, де панує сувора дисципліна. Сподіваються, що ці якості допоможуть понтифіку навести лад у Римській курії, особливо після скандалу «Ватілікс» стосовно поширення таємних документів.

Сумні рядки біографії?

Очевидно, що найбільше зраділи новому понтифіку його співвітчизники і цілий американський континент. Хоча на батьківщині кардинала Берґольйо дехто вважає суперечливою постаттю в католицькому середовищі. Зокрема, йому закидають безвідповідальну поведінку під час воєнної диктатури в Аргентині наприкінці 1970-х років.

«Деякі книжки в Аргентині пишуть про те, що кардинал Берґольйо був один із тих, котрі не засудили диктатури в тій країні. З огляду на це, фігура Берґольйо доволі складна і викликає запитання. Можливо, цей факт з біографії кардинала і гальмував його просування у керівних органах церкви», – розповів італійський оглядач Омеро Чаї.

Реакція у світі

Позитивно оцінили прихід нового понтифіка політичні лідери світу. Президент США Барак Обама назвав вибір першого папи латиноамериканця символом сили й життєдайності американського континенту. Канцлер Німеччини Анґела Меркель сказала, що особливо радіє за латиноамериканських християн. Привітання новому понтифіку надіслали президент Куби Рауль Кастро та палестинський лідер Махмуд Аббас.

За сподіваннями Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, папа Франциск буде продовжувати міжрелігійний діалог.

«Я сподіваюся на продовження співпраці між ООН та Святим престолом з новим лідером папою Франциском. У нас багато спільних цілей: від сприяння миру, соціальної справедливості, дотримання прав людини до викорінення бідності й голоду у світі – це основні елементи для стійкого розвитку», – сказав Пан Ґі Мун.

Перші слова, перша молитва і перші рухи папи Франциска, на думку оглядачів, засвідчили його простоту, щирість і близькість до людей. Багато хто вже асоціює нового понтифіка з ченцем Франциском Асизьким, котрий 8 століть тому став на захист жебраків і знедолених, створив орден францисканців та надихнув людей на віру. На папу Римського Франциска покладають великі сподівання щодо оновлення католицької церкви, яка втрачає своїх прихильників через консерватизм та гучні скандали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG