Доступність посилання

ТОП новини

Українська класична музика у поєднанні із джазом, роком, DJ-інгом


Київ – Національна радіокомпанія України презентувала новий аудіо-проект «Українські рапсодії». У своєму проекті автори намагалися надати нове звучання традиційним українським мелодіям.

Проект «Українські рапсодії» започаткований Національним радіо з метою осучаснити звучання традиційних українських мелодій. Українська народна пісня «Цвіте терен» стала першим адаптованим продуктом у стиль «ф’южн», а простіше – поєднанням української класичної та народної музики з елементами джазу, року, DJ-інгу тощо.

«Нового в цьому проекті достатньо як з боку технічного, так і з творчого, жанрового. Тут взагалі немає бути жодних стилістичних меж. Перше, що поставлено за мету – немає майже ніяких жанрових обмежень. Підхід до народного мелосу, до того, що існує вже багато століть, вимагає сучасного бачення», – розповідає продюсер і композитор Сергій Круценко.

На сьогодні здійснено аранжування та звукозапис композицій на теми 10 найвідоміших українських народних пісень.

Творці «Української рапсодії» не лише орієнтуються на український ринок, а й планують популяризувати українську нову музику за кордоном, говорить генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов.

«Ми здійснюємо цей проект, орієнтуючись на власний ефір, на концертну діяльність академічного оркестру українського радіо. Ми вже найближчими днями розмістимо цей продукт на сервері європейської мовної спілки для наших європейських колег. І сподіваємося, що вони будуть представлені в ефірі європейських мовників. Також ми сподіваємося, що дуже скоро ми отримаємо запит і на партитури», – зауважує Аврахов.

Запис у форматі Surround 5.1

У добу новітніх технологій Національна радіокомпанія України вперше в державі застосувала один із найпрогресивніших сучасних форматів звукозапису Surround 5.1. Його суть у тонкій просторовій організації звуку, що створює максимально природне сприйняття та ілюзію присутності. Саме цього ефекту фахівці намагалися досягнути й успішно втілили його в своєму проекті.

«Коли ви приходите в кінотеатр, ви чуєте звук звідусіль. Система оточення звуком – в такий спосіб ми здійснили запис. Ми записали український оркестр у форматі Surround 5.1, тобто було використано 60 спеціальних мікрофонів», – запевнює Сергій Круценко.

Автори переконані, що продукт користуватиметься попитом серед українських слухачів, але переважна кількість радіомовників країни навряд чи виявлять інтерес до цього проекту.

«З приводу суспільства, у мене ніяких питань немає. Такий продукт затребуваний. З приводу мовників, у мене є великі сумніви, оскільки вони переслідують зовсім іншу мету. Вони підігрують не тим настроям і не хочуть підтягувати слухача до якогось рівня. Але я більш ніж переконаний, що декілька мовників зацікавляться цим продуктом і візьмуть у свій ефір», – наголошує Тарас Аврахов.
  • Зображення 16x9

    Сабіна Пухка

    Народилася у 1991 році в Києві. Закінчила Київський національний університет культури та мистецтв. Мультимедійний редактор, відео-кореспондент. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG