Доступність посилання

ТОП новини

Нова німецька партія оголосила війну євро


Прихильник партії євроскептиків «Альтернатива для Німеччини», 11 березня 2013 року
Прихильник партії євроскептиків «Альтернатива для Німеччини», 11 березня 2013 року
Прага – Німеччина вже має нову політичну партію євроскептиків під назвою «Альтернатива для Німеччини». Ця сила нині виступає за розрив країни з євро і повернення до національної валюти – «марки». «Альтернатива для Німеччини», яка заснована деякими з провідних економістів і знаних у країні академіків, намагається кинути виклик канцлеру Анґелі Меркель та її консервативному Християнсько-демократичному союзові (ХДС) на національних виборах у вересні 2013 року.

Ініціатори нової партії – «Альтернатива для Німеччини» – вже провели цього тижня перші відкриті збори своїх прихильників, де зібрали у передмісті Франкфурта-на-Майні 1200 делегатів. Хоча офіційне проголошення нової партії та початок її передвиборчої кампанії призначені на квітень. За опитуваннями, до половини німців вважає, що їхній країні було б краще жити без євро, а близько 25 відсотків німців ствердно відповіли, що вважають за потрібне голосувати за партію, яка виступає за вихід Німеччини із єврозони.

Речник «Альтернативи для Німеччини» доктор Фрауке Петрі публічно сказала, що її партія за об’єднану Європу, але не за євро.
Кожна держава повинна мати право покинути зону євро
Фрауке Петрі

«Євро в даний час шкодить Європі. Через нестабільність у конкурентоздатності окремих країн, наприклад, Греція чи Португалія, більш слабкі країни змушені були примусово запровадити суворі соціальні заходи, котрі призвели до високого рівня безробіття серед молоді. Кожна держава повинна мати право покинути зону євро», – зазначила Петрі.

Противники нової партії вже охрестили її «націоналістичною»

Засновник партії «Альтернатива для Німеччини» 50-річний економіст Бернд Люке не сумнівається, що його політична сила потрапить цієї осені до Бундестагу. Серед прихильників цієї партії чимало відомих професорів економіки, а також колишній впливовий президент федерального союзу німецької індустрії Ганс-Олаф Генкель.

Нова сила також пропонує створити валютний союз Німеччини з так званою «здоровою частиною» єврозони: Австрією, Фінляндією та Нідерландами. В «Альтернативі для Німеччини» також проти витрат десятків мільярдів євро на підтримку країн Південної Європи, і вважають, що канцлер Анґела Меркель і ХДС своїм пакетом допомоги для Кіпру «рятують брудні гроші російських олігархів».

Та все ж «Альтернатива для Німеччини» має дуже багато критиків. Так, провідний німецький економіст Рудольф Гікель називає заклики проти євро марними і навіть «небезпечними», підозрюючи, що програма нової парії має «націоналістичний відтінок».

«Я знаю авторів. Вони прикидаються відданими Європі, але їхня партія, по суті, має націоналістичний зміст і націоналістичні особливості. Що найбільше обурює мене, так це заклинання про золоті дні німецької марки. І наголошую тут на може спірному – імперіалізмі німецької марки. Це нова націоналістична, антиєвропейська політика, яка дивиться назад, замість майбутнього», – наголошує Рудольф Гікель.

Критики також наголошують на популізмі нової партії та відсутності у неї перспективи на шляху до Бундестагу, так само, як, незважаючи на місцевий успіх, провалилася парламентська кампанія ще однієї популістської сили Німеччини – Піратської партії. Хоча такі сили, як кажуть експерти, послаблюють позиції ХДС, яка вже втратила нещодавно свого парламентського союзника – Вільних демократів (FDP), котрі також не пройшли до Бундестагу на минулих виборах.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG