Доступність посилання

ТОП новини

Уряд згортає імпорт вугілля. Хто заробить?


Київ – Коксівного вугілля, потрібного металургії та іншим галузям, до України завозитимуть менше – днями уряд запровадив квоти на нього. Українські вугільники сподіваються, що виграють від цього. Але металурги та частина експертів кажуть, що українське вугілля менш якісне, і без імпорту не обійтися. Втім, в Україні є родовища, в яких чорне золото є кращим,ніж привозне. Частина фахівців побоюються, що прибутки від заміщення імпортного вугілля отримають лише деякі фінансово-промислові групи.

Україна має запаси вугілля одні з найбільших у світі на душу населення. За умови стрімкого економічного розвитку, цей ресурс зможе задовольняти всі енергетичні потреби держави упродовж 400 років, наводить свої розрахунки Незалежна профспілка гірників. Однак чимало шахт в Україні закриваються або скорочують штати. Імпорт коксівного вугілля з Росії, США та Казахстану за рік зріс більш ніж на 10%, і ця тенденція зберігається.

На українських шахтах лежать незатребуваними вже видобуті півмільйона тонн придатного для коксування вугілля. Тож днями Кабмін постановою обмежив імпорт чорного золота на 10% – тепер він не може перевищувати 10,2 мільйона тонн.

Інвестор: «Відмова від імпорту – це користь для всієї економіки»

Заміна імпортного коксівного вугілля на українське має підтримати вітчизняну економіку в цілому, вважає генеральний директор компанії «Ефективні інвестиції» (яка вкладає кошти у видобуток та збагачення вугілля) Ігор Ліскі.
В Україні теж є вугілля високої якості. Інше питання, як залучити інвестиції для його розробки
Ігор Ліскі

«Квоти на ввезення вугілля мають право на життя, – каже він. – Це може стати розв’язанням проблеми. Питання в тому, як це буде адмініструватися, чи не стане цей інструмент корисним комусь одному. Треба виробляти більше якісного вугілля в Україні, і шихтувати його (правильно змішувати українське та привозне вугілля для виробництва коксу). Це державний підхід, який стимулюватиме і шахти, й машинобудування, й інші галузі. В Україні теж є вугілля високої якості. Інше питання, як залучити інвестиції для його розробки».

Інвестор сподівається, що в разі створення умов для металургії та вугільної галузі зростатиме й виробництво коксу, а відтак з’являться охочі будувати нові шахти для видобутку коксівного вугілля світових стандартів.

Є вугілля, краще, ніж імпортне – Волинець

Така заміна імпортної сировини є найкращим варіантом, і подібні родовища в Україні є¸ заявив Радіо Свобода керівник незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.
Не розумію, чому везуть вугілля з Росії
Михайло Волинець

«На шахті Свято-Покровській, до прикладу, вміст сірки у вугіллі – 0,6%, а світові стандарти – 1%. І вона здатна до 20 тисяч тонн вугілля видавати на добу, тобто – покрити половину нинішньої потреби коксохіміків у імпорті. І я не розумію, чому в такому разі везуть вугілля з Росії. Друге – чому не вкладаються кошти у будівництво шахт, зокрема, на півночі Луганщини, де є потужні пласти такого вугілля? Навіщо ми фінансуємо іноземного виробника?» – обурюється Волинець.

За словами профспілковця, якщо політика щодо вугільної галузі залишатиметься безвідповідальною, то шахти закриватимуться, і невдовзі Україна цілком залежатиме ще й від російського вугілля. З іншого боку, Михайло Волинець сподівається, що урядові квоти на закордонну сировину підтримають українське видобування.

Такі дії влади є досить аргументованими, однак є й підводні камені, вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
Півмільйона коксівного вугілля лежить на складах шахт
Юрій Корольчук

«Півмільйона коксівного вугілля лежить на складах шахт, тому що за останній рік його видобуток зріс на 10 відсотків, – зазначає він. – Як наслідок, на багатьох шахтах нічим платити зарплату. Імпорт обмежили приблизно на ту кількість вугілля, на яку зріс видобуток. Але купують за кордоном сорти вищої якості».

Експерт не виключає, що перевиробництво і затримки платні викликані тим, що готується приватизація 80 шахт, і це може занизити їхню ціну, а найменш рентабельні можуть взагалі віддавати в обмін на інвестиційну пропозицію (за символічні суми). Окрім того, він вбачає зв’язки між російськими інвесторами в українській металургії та компаніями, які займаються імпортом вугілля.

Металурги замінюють російський газ російським вугіллям?

Регулюючи імпорт коксівного вугілля, треба враховувати, скільки його видобувається в Україні, та яка частина лишається незатребуваною. Але, загалом, обмеження імпорту в цьому випадку має бути ефективним, заявив Радіо Свобода депутат-регіонал, колишній керівник Маріупольського металургійного комбінату Ілліча Володимир Бойко.
Зовсім без закордонного вугілля вже не обійтися
Володимир Бойко

«Я розумію, що все вийде добре. Але треба дивитися баланс українського вугілля. У зв’язку з тим, що запроваджується вдування вугільного пилу замість дорогого російського газу, зовсім без закордонного вугілля вже не обійтися. Але в цілому потужності є, і, гадаю, ми зможемо забезпечити всі наші заводи коксом», – прогнозує депутат.

Запорізький коксохімічний завод, один із найбільших у державі, приблизно на третину використовує російське вугілля. Ще на 10 відсотків – високоякісне американське, і змішує цю сировину з українською. Запроваджені квоти можуть негативно вплинути на виробництво, пояснив у коментарі Радіо Свобода заступник начальника виробничого відділу ПАТ «Запоріжкокс» Григорій Ткалич.
Випуск коксу лише на українських вугільних концентратах не є можливим
Григорій Ткаліч

«Випуск коксу, а на нього діють нові технічні умови щодо вмісту попелу, сірки та інших речовин, – лише на українських вугільних концентратах не є можливим. Дедалі більше українських підприємств економлять дуже дорогий газ, і замість нього вдувають у печі вугільний пил із імпортного вугілля. Тому скорочення імпорту може бути для них болючим. Це може погіршити якість доменного коксу, який ми випускаємо, і майже увесь відвантажуємо українським металургам», – зазначає Григорій Ткалич.

Коксохімік називає ще один аргумент на користь іноземного вугілля: якщо партія нижчої якості, її можна повернути. З українськими державними шахтами, за словами Григорія Ткалича, так взаємодіяти важко.

Про подібні ризики згадують і в галузевій асоціації «Укркокс», наголошуючи, що для стабільної роботи галузі треба імпортувати не 10, а 13 мільйонів тонн вугілля.

Імпорт заміщуватимуть провладні бізнесмени – експерт

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич говорить про те, що обмеженням імпорту скористаються окремі вугільні об’єднання, близькі до влади.

«Виграють окремі видобувні підприємства, а не держава, – каже він. – Зокрема ті, що пов’язані з бізнесменом (нині – депутатом) Юрієм Іванющенком. Замінюватимуть імпорт і державні шахти, які продають продукцію через об’єднання «Вугілля України». І прибуток отримають не шахтарі. Якість металу не знизиться – зростуть витрати металургів».

Упродовж останніх років українська металургія забезпечує близько третини обсягу експорту. Однак, від ситуації на ринку коксівного вугілля залежать не лише вони, а й мільйони шахтарів та члени їхніх сімей, кажуть профспілківці.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG