Доступність посилання

ТОП новини

Шість тисяч українців вперше захворіли на стійкий до ліків туберкульоз – МОЗ


На мультирезистентний (стійкий до медикаментів) туберкульоз у 2012 році вперше захворіли шість тисяч українців. Такі дані повідомляють у Міністерстві з охорони здоров’я.

«На тлі поступової стабілізації епідемічної ситуації, загроза становить поширення мультирезистентного туберкульозу», – заявляють у МОЗ.

За даними медиків, лікування такої форми туберкульозу триває від 18 місяців, більшість з яких хворий перебуває у стаціонарі. Це втричі довше, ніж лікування звичайних форм туберкульозу і потребує від держави більше коштів – в середньому 20 тисяч гривень на одного хворого.

У міністерстві також закликають регулярно проходити обстеження для того, щоб виявляти хворобу на ранній стадії, що збільшує шанси на швидке одужання.

У рамках Всеукраїнського тижня боротьби із туберкульозом, у людних місцях в обласних центрах працюватимуть пересувні флюорографи. Анонімне, швидке і безкоштовне обстеження зможе пройти кожен охочий.

Такі перевірки ефективні. «Наприклад, у минулому році протягом двох тижнів було виявлено 14 випадків туберкульозу, серед яких 10 – активної форми», – зазначає керівник відділу соціальної мобілізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Марія Маковецька.

За даними МОЗ України, у 2012 році зафіксовано майже 40 тисяч хворих на туберкульоз.

Від кінця минулого року в Україні запроваджене примусове лікування хворих на відкриту форму туберкульозу.
XS
SM
MD
LG