Доступність посилання

ТОП новини

Влада боїться лише реального опору (огляд преси)


Київ – Опозиція почала акцію масових мітингів в обласних центрах під гаслом «Вставай, Україно!». Чого в підсумку вона домоглася і чого ще може домогтися – аналізує дописувач газети «День». Він вважає, що опозиція демонструє суспільну підтримку. Причому вона вивела людей без масової попередньої інформаційної роботи. Очевидно, переконаний автор, влада боїться лише реального опору – людей, здатних захищати свої права. А найбільше вона боїться, коли ці люди діють спільно. Вуличні заходи не завжди є ключем до вирішення політичних криз, хоча й це буває досить часто. Але вони завжди створюють вкрай сприятливе тло для тиску на владу, демонструючи силу громади. Без активної підтримки суспільства, в умовах тотального беззаконня українські опозиціонери приречені на невдачу. Перемогти в Україні можна лише за умови справді всенародної підтримки. І таку підтримку виключно в кабінетах не заробиш, наголошує автор у статті «Дійде той, хто іде».

У середу парламент сьомого скликання відзначає свій перший ювілей. Упродовж ста днів депутати здебільшого блокували трибуну. Хоча, як зауважує газета «Сегодня», є підстави вважати, що важкими були тільки перші сто днів, і свій міні-ювілей Верховна Рада зустріне разючими трудовими успіхами – не виключено, що на цьому тижні їй вперше вдасться відпрацювати чотири дні поспіль. На думку експерта газети, стоденний рубіж дійсно може стати переломним, бо народні обранці не зацікавлені в розпуску парламенту. На нові вибори йти ніхто не хоче, тому в майбутньому українці побачать тільки імітаційні міні-блокування, переконаний експерт.

«Газета по-українськи» аналізує причини корупції в країні. Серед них, як переконує експерт видання, те, що українці жили в координатах соціалізму, зі своїми правилами та механізмами, а потім перейшли в ринкові відносини. Система – інша, а механізм управління залишився той самий. А ще не менш важлива проблема – це свідомість суспільства. Пересічний українець вважає, що йому всі винні, причому безплатно. Так його привчили. І третя кричуща проблема – правоохоронна жандармська система, що знищує ініціативу тотальними перевірками. До того ж в Україні кожен другий – пільговик. Усього в країні майже 350 різновидів пільг. Відтак настав час провести їхню інвентаризацію, переконаний експерт.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG