Доступність посилання

ТОП новини

Молодь різних регіонів України читає вірші Ліни Костенко


Флешмобами та арт-акціями у різних регіонах України вітає молодь з днем народженням письменницю Ліну Костенко. Любов до її слова, що «дивує, захищає і попереджає», об’єднує людей різних поколінь і на сході й на заході.

Біля парку імені Шевченка у Харкові на флешмоб збираються хлопці й дівчата. Досі вони не знали один одного, але дізнавшись через соціальні мережі про акцію, присвячену Ліні Костенко, мають шанс познайомитися. Тут майбутні фармацевти, юристи, програмісти, інженери, студенти факультету іноземних мов Національного університету імені Каразіна. Усі вони, за задумом флешмобу, візьмуть участь у зйомках відеокліпу на вірш Ліни Костенко «Доля». Кожен із учасників арт-акції читатиме по два поетичні рядки та тлі міських пейзажів.

«Це творчий процес, де ліпше буде, там і вийде», – переконаний студент Максим.

Ось як проходили зйомки:

Молодь у Харкові вітає Ліну Костенко із днем народження
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Одні були царівен не гірш,
а другі – як бідні Міньйони.
Хто купляв собі Долю за гріш.
А хто – і за мільйони», – декламують на камеру Роман і Валентина.

У кінцевому результаті був зняти такий відеосюжет:

(Автор відео Христина Куліковська, автор ідеї Надія Світлична)

«Поетичне відео» молодь поширить у соціальних мережах

Учасники харківської арт-акції не лише люблять поезію Ліни Костенко, а й захоплюються нею як людиною.

«Ліна Костенко – справжня жінка. Вона сильна, вольова, але в той же час така ніжна і романтична у своїх віршах», – каже Валентина Борисенко.

«Поезія Ліни Костенко дуже впливає на людську душу і об’єднує людей», – підхоплює Лідія Балакирева.

Вірші Ліни Костенко чесні і гострі, ліричні та емоційні, й сама поетеса, за будь-якої влади, теж незалежна й опозиційна. 1965-го року підписала лист проти арештів української інтелігенції. У Львові з’явилася з квітами на суд братів Горинів. У 1966-му році привселюдно захищала Світличного, Заливаху, Косова й Гориня, а за два роки на шпальтах «Літературної України» з’явилася її відповідь на наклеп щодо В’ячеслава Чорновола.

Сама Ліна Костенко про творчу когорту шістдесятників каже: «Шістдесятники стали шістдесятниками тому, що це була когорта людей, об’єднаних між собою спільними переконаннями, боротьбою, чесністю. І вони дуже любили одне одного. Так, як поважали, як підтримували одне одного шістдесятники, я не знаю іншого такого покоління. Не порівняти з сучасною ситуацією, де всі пересварені між собою, де панують ворожі референтні групи замість поваги. Що ж, можливо, саме у вашому поколінні з’явиться когорта, об’єднана спільними ідеями, спільним бажанням щось робити для цього народу».

Ліна Костенко актуальна завжди

Творчість Ліни Костенко є цікавою як для старшого покоління, так і молоді, «її поезія близька кожному», вважає харківська поетеса Олена Рибка.

«Ліна Костенко довгий час мовчала, саме тому кожне її слово є справжнім вибухом, тому що його ще треба дочекатися. Якщо хтось із шістдесятників пізніше починав відходити від духу опору, то Ліна Костенко завжди стояла на своєму. Її думка завжди була безкомпромісною. У цьому право великої людини. Бажання почути, що ж скаже Ліна Костенко, для багатьох іде від близькості її поезії», – каже Олена Рибка.
Харківська поетеса Олена Рибка читає поезію Ліни Костенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Заслужена актриса України Лідія Стілик першою в країні взялася за втілення на сцені театру імені Шевченка моновистави за поемою «Маруся Чурай».

«Вона не може не зачепити душу людини. Я це перевірила, коли читала цю поему в лікарнях, у санаторіях. Люди просили: «Читайте, ще читайте». Ви знаєте, слова у всіх є, а от думку скласти словами, не кожен може. Ліна Костенко – це всесвіт», – зазначає Лідія Стілик.

Не лише думку, а формулу успішного розвитку України Ліна Костенко оприлюднила уже давно. Державність України відбудеться, коли вдасться витворити «гуманітарну ауру нації». Поки ж політичні битви ведуться тільки за гроші, ресурси та владу.
XS
SM
MD
LG