Доступність посилання

ТОП новини

У Вануату заявили, що не визнавали Абхазії


Образок із Вануату, фото 2010 року
Образок із Вануату, фото 2010 року
У Міністерстві закордонних справ невеликої тихоокеанської острівної держави Вануату заявили, що не встановлювали дипломатичних відносин із самопроголошеною Абхазією, сепаратистським регіоном Грузії, повідомило в понеділок Міжнародне радіо сусідньої Нової Зеландії.

Як сказав генеральний директор міністерства Джонні Коанапо, ніяких офіційних відносин із Абхазією його країна не має.

За його словами, непорозуміння сталося через висловлений майже два роки тому намір уряду Вануату встановити такі відносини, і в оприлюдненому тоді листі про це якраз і містилася тільки заява про цей можливий намір. Але, наголосив він, на нинішній час ніяких дій у цьому напрямку не здійснювали, і рішення про встановлення відносин із Абхазією немає.

За повідомленням новозеландського радіо, і цей урядовець, і міністр закордонних справ Вануату Альфред Карлот, і прем’єр-міністр цієї країни Сато Кілман протягом цих вихідних заявляли натомість про бажання встановити дипломатичні відносини з Грузією і зміцнити зв’язки між двома державами. Зокрема, прем’єр заявив, що зміцнення зв’язків із Грузією є в інтересах його країни, і його уряд домагатиметься цього якнайшвидше.

Улітку 2011 року самопроголошена Абхазія заявила про чергове «визнання її незалежності», цього разу з боку Вануату. Від урядовців самої цієї тихоокеанської держави тоді надійшли кілька суперечливих повідомлень про таке визнання чи про його відсутність, і остаточної ясності так і не було. Про визнання іншого сепаратистського регіону Грузії, Південної Осетії, ні у Вануату, ні в цьому регіоні й не заявляли.

Самопроголошену «незалежність» двох грузинських регіонів визнали після війни Росії проти Грузії 2008 року тільки сама Росія, а також Венесуела й Нікарагуа (рішенням президентів цих країн, без згоди парламентів) і ще дві малі тихоокеанські острівні держави Науру й Тувалу.
XS
SM
MD
LG