Доступність посилання

ТОП новини

Захід і США хочуть знищити Близький Схід – посол Сирії


Київ – Представники сирійської влади та журналістка Анхар Кочнєва, якій нещодавно вдалося втекти з полону сирійських повстанців, закидають Заходу та Сполученим Штатам цілеспрямоване розпалювання конфліктів на Близькому Сході. За їхніми словами, ці країни мають на меті приборкати надто стрімкий розвиток регіону, знищивши його численні досягнення і привівши до влади своїх маріонеток. Подібні закиди заперечують експерти, які переконані, що ситуація на Близькому Сході, зокрема у Сирії, є цілковито внутрішнім конфліктом.

Високоякісна інфраструктура, майже стовідсоткове забезпечення питною водою і електрифікацією, безкоштовна медицина і освіта, а також середні зарплати на рівні 350 американських доларів на тлі низьких цін. Саме так, за словами колишнього очільника Алеппо, а нині посла Сирії в Україні Мохамеда Саїда Акіля, виглядала Сирія до початку масових заворушень.

Утім, через бажання західних держав виконати так званий «план нового Близького Сходу», наразі Сирія ризикує перетворитися з однієї з найбезпечніших та найрозвиненіших країн у руїну, наголошує дипломат.

«План говорить про те, що треба розділити східний регіон на маленькі держави, які будуть безпомічні і потребуватимуть допомоги. Ними будуть управляти маріонетки, а маріонетками – Захід, США і країни НАТО. Перед ними не можна піднімати голову, а ми піднімали її надто сильно вгору. Тож згодом у цьому регіоні найсильнішою країною лишиться Ізраїль, за який вже ніхто не боротиметься», – говорить він.

З такими закидами сирійського посла погоджується і журналістка Анхар Кочнєва – українська громадянка, яка працює в Сирії від 1999 року. Зокрема, за її словами, у знищенні цієї країни зацікавлені не лише представники Заходу та США, але і сусідні держави. Так, наприклад, Саудівській Аравії не потрібна світська Сирія, а Каїру – нафтовий конкурент, наголошує Кочнєва.

«Деякі сили роблять активний вклад у те, щоб Сирії не стало. Притому, що у бойовиків зарплата близько 100 доларів, у них звідкись з’являється важка зброя, яка очевидно що коштує великих грошей. Звідки близько 12 мільйонів чоловіків, які нібито підтримують це народне повстання, коли у Сирії всього 23 мільйони населення? Насправді їх менше. І ця меншість намагається видавати себе за більшість», – зазначає журналістка.

Сирійський конфлікт не вирішити мирним шляхом – експерт

Тим часом директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос наголошує, що сирійський конфлікт пов’язаний виключно з протистоянням інтересів усередині країни, адже режим Башара Асада «вже давно не задовольняє більшість сирійського населення».
Єдиним виходом із цієї ситуації є наразі лише перемога тієї чи іншої сторони у громадянській війні
Ігор Семиволос

«Період, коли сирійський режим міг реформуватися мирним шляхом, на жаль, минув, а отже, єдиним виходом із цієї ситуації є наразі лише перемога тієї чи іншої сторони у громадянській війні. Зовнішні групи гравців змушені втручатися у цей конфлікт лише в міру того, наскільки він стає небезпечним для всього світу», – наголошує експерт.

Між тим проти влади Сирії неодноразово висувалися різноманітні звинувачення у злочинних діях. Так, наприклад, на початку цього року 56 країн звернулися до Ради безпеки ООН із проханням передати справу про кризу в Сирії на розгляд Міжнародного кримінального суду. Серед країн, які підписали петицію, низка європейських, як-то: Британія, Франція, Німеччина. Серед тих, які відмовилися підписувати, – зокрема, Росія та Китай.

За останніми підрахунками ООН, число жертв громадянського конфлікту в Сирії становить 70 тисяч людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG