Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Кіпру у справі банківського податку озирається на Росію


Уряд Кіпру запропонував запровадити пропорційний податок на банківські депозити, щоб врятувати від додаткових витрат дрібних вкладників і врятувати від колапсу банківський сектор. Однак парламент, який зараз обговорює цю пропозицію, як очікується, відмовиться підтримати навіть цей модифікований варіант, без якого міжнародні донори не нададуть грошей для підтримки економіки країни.

Європейський Союз та Міжнародний валютний фонд, які обіцяють надати допомогу Кіпру, вимагають, щоб Кіпр сам зібрав майже 6 мільярдів від загальної суми. Європейський Союз наполягає на тому, що Кіпр для того, щоб отримати 10 мільярдів євро фінансової допомоги від міжнародних донорів, має запровадити податок на банківські депозити. Це повідомлення викликало обурення серед кіпріотів та міжнародних вкладників, значну частину яких становлять росіяни.

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард заявила, що вона підтримує ідею «прогресивного податку» на вклади, що мало би врятувати депозити дрібних вкладників, чиї гроші захищені державними гарантіями, і перекласти більшу вагу втрат на великих вкладників. Про це вона заявила за кілька годин перед голосуванням у парламенті Кіпру на Франкфуртському фінансовому саміті.

«Звичайно, ми дуже підтримуємо наміри кіпрського керівництва щодо запровадження прогресивного обкладання вкладів податком. Гадаю, що досягнута домовленість дозволить реструктуризувати банківський сектор. Тож тепер є час, щоб влада Кіпру виконала свої зобов’язання», – заявила вона.

Кіпр боїться за стосунки з Росією

Тим часом президент Кіпру Нікос Анастасіадіс не погоджується з 10-відсотковим податком на депозити вкладників понад 100 тисяч євро. Також він заявив про те, що можуть постраждати і менші вкладники, і сама репутація острова, який процвітав на тому, що пропонував банківські послуги для міжнародних вкладників, не ставив зайвих запитань і обкладав банківські операції низьким податком.

Понад третина депозитів на Кіпрі належить іноземцям, більшість з яких становлять російські вкладники. Після розмови президента Кіпру з президентом Росії Володимиром Путіним речник уряду Кіпру процитував слова Путіна, який назвав пропозицію про податок на вклади «несправедливою, непрофесійною та небезпечною».

А російський посол при ЄС назвав податок «експропріацією», що може згубити кіпрську фінансову систему.

Лідер опозиції Йоргос Лілікас, виступаючи на демонстрації проти можливого податку на вклади, заявив, що обіцянка прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва «переглянути» стосунки з Кіпром може мати далекосяжні негативні наслідки для поділеного острова.

«Росія – найбільш стабільний та традиційний союзник Кіпру. Якщо ми втратимо союзницькі стосунки, якщо Росія, як каже її прем’єр-міністр, «перегляне» стосунки з Кіпром, ми втратимо підтримку в Раді безпеки ООН, економічну співпрацю та фінансові угоди між Росією та Кіпром», – зауважив кіпрський політик.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG