Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: вірити у можливість діалогу з Януковичем – це дурити самого себе


В Україні триває акція протесту «Вставай, Україно!». Велелюдні мітинги відбулися минулого тижня у Вінниці, Ужгороді та Львові. Перед початком весняного «походу в народ» один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк дав інтерв’ю Голосу Америки. Як він заявив, ключовою метою акції є відставка Віктора Януковича і дострокові президентські вибори.

«Мета нашої акції – підняти людей. Не тільки перед виборами. А то часто-густо кажуть про те, що політики приходять тільки перед виборами для того, щоб отримати голоси. Ні! Треба вже зараз боротись, треба вже зараз показувати свою позицію і спротив проти цього режиму для того, щоб відбулись президентські вибори. За інших обставин виборів не буде. Янукович просто сам себе призначить президентом ще на один, на два, на п’ять, на десять термінів», - говорить Арсеній Яценюк, голова фракції «Батьківщина».

Підстав для імпічменту більш ніж досить, каже Яценюк.

«У 2010 році, коли Янукович обирався на посаду президента країни, була стара Конституція. І його не обирали на ту Конституцію, яку він сам поміняв разом із своїми продажними суддями Конституційного суду України. І ці судді ще будуть нести відповідальність, кримінальну відповідальність за те, що вони, минаючи народ України і парламент, змінили українську Конституцію. Всі прізвища цих суддів записані. Так само як і ті судді, які відбирали мандати у народних депутатів України, а точніше, відбирали право в українців вибирати собі народних депутатів. Адже це перегляд результатів виборів. Тоді навіщо проводити вибори? Нехай Янукович напише перелік прізвищ тих, хто повинен бути депутатами Верховної ради України, і ці продажні судді з Вищого адміністративного суду, рішенням суду, визнають їх депутатами. Тому у нас юридичні підстави для імпічменту Януковича сьогодні не просто існують, а вони є вкрай кричущі. Президент, який узурпував владу. Президент, який не зробив нічого для своєї країни. Нічого з того, що він обіцяв перед виборами», – обурюється Яценюк.

Останні ілюзії щодо можливості порозумітися з владою розтанули. Після позбавлення мандата Сергія Власенка рубікон перейдено. Опозицію не чують, комунікації з владою нема.

«Вірити в можливість діалогу з Януковичем це самого себе дурити. Взагалі комунікувати з нашими політичними опонентами неможливо з однієї простої причини. А там немає людей, з ким можна говорити і які щось вирішують. Є тільки одна персона: особисто Віктор Янукович. А він мовчить», – говорить Яценюк.

Згорнути революційні гасла опозиціонери готові лише за однієї умови: якщо Янукович добровільно піде.

«Ми негайно згорнемо будь-яку активність у тому випадку, якщо Віктор Янукович напише заяву про відставку. Це буде мужній крок з його боку. Подивіться, вже пройшло три роки його президентства, три роки! А таке враження, що його тільки вчора вибрали. Так само пройде і залишок його президентського терміну. Він уже зараз, як кажуть наші американські друзі, «кульгава качка». В американських президентів це останніх півроку президентства, а наш, фактично, за два роки вже перейшов у цю категорію. Тому що людина не має підтримки ні всередині, ні зовні», – розмірковує лідер опозиції.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG