Доступність посилання

ТОП новини

Грузія і Молдова випереджають Україну на шляху до ЄС (європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують, що, згідно з новою доповіддю ЄС щодо «Європейської політики сусідства» (ENP), Грузія і Молдова вже випереджають Україну в посиленні співпраці з Європою у рамках цієї програми. Тому деякі аналітики навіть прогнозують підписання Брюсселем угод про зону вільної торгівлі в листопаді на саміті у Вільнюсі з низкою країн-сусідів ЄС на сході Європи. Україна відстає від Білорусі та Росії в отриманні віз до ЄС, інформують деякі європейські видання у середу. Оглядачі також наголошують, що 22 березня на національному стадіоні Варшави під час відбіркового футбольного матчу Кубка світу-2014 між Польщею та Україною очікується аншлаг та «великі емоції».

Брюссельське видання Euractiv.com наголошує, з посиланням на новий звіт ЄС, що «Молдова та Грузія застають Україну зненацька», бо вже випереджають Київ у рамках «Європейської політики сусідства». Європейські дипломати сказали цьому виданню, що вже у 2012 році можна відзначити погіршення у стосунках ЄС із Україною, і це контрастує з успіхами в активізації європолітики з боку Грузії, Молдови і навіть Вірменії. Презентація цієї доповіді єврокомісаром Штефаном Фюле у середу, як пише Euractiv.com, імовірно, викличе болючі реакції в Києві, бо раніше саме Україна вважалася лідером у зближенні з ЄС.

А російський експерт Сергій Толстов стверджує на сторінках «Независимой газеты», що у намаганнях поставити нездоланні бар’єри для Митного союзу під егідою Росії ЄС на листопадовому саміті у Вільнюсі «всерйоз готується підписати угоди про асоціацію з Україною, Молдовою, Грузією та Вірменією». Цей аналітик також додає, що «кожна з цих угод включає розділ про «глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі», яка перетворює «східноєвропейських партнерів ЄС на учасників митного простору ЄС, але без перспективи членства».

Хоча EUObserver інформує про заяву посла ЄС в Україні Яна Томбінського у Відні, де той не виключив у разі непідписання угоди ЄС з Україною у Вільнюсі наприкінці 2013 року її відкладення в архів на тривалу перспективу. Видання також зауважує, що у зв’язку з виборами до Європарламенту у 2014 році та президентськими виборами в Україні у 2015 році сторонам буде не до угод.

Хоча тут же Вернер Шульц, представник німецької партії зелених в Європарламенті та член комітету ЄС-Україна, не виключає підписання угоди ЄС з Україною, незважаючи на нинішній відступ в Києві від європейських цінностей. Шульц зазначає: «Ми не можемо відкладати наші цінності і стандарти, а навпаки – ми повинні дати людям з України можливість прибути до Європи, щоб зрозуміти та оцінити свободу й демократію, щоб вони могли вимагати цього у своїй власній країні».

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що всі квитки на футбольний відбірковий матч Кубка світу-2014 між національними командами Польщі та України на Національному стадіоні Варшави 22 березня продані. Газета також анонсує ажіотаж та «емоції», бо очки вкрай необхідні як команді України, так і команді Польщі. Оглядачі газети відзначають, що команді українського головного тренера Михайла Фоменка ціна цього матчу є вирішальною після втрати очок у іграх із Чорногорією та Молдовою. Сам український тренер каже, що гра у Варшаві для його команди буде важкою, бо Польща має дуже сильних професіоналів, які грають у німецькій Бундеслізі.

Ще одна польська газета – Rzeczpospolita – інформує про зустрічі у Києві колишнього президента Польщі та очільника фундації Ялтинської європейської стратегії Александра Квасневського з Президентом України Віктором Януковичем, на якій Квасневський заявив, що 2013 рік «може бути переломним для ЄС і України». Президент Янукович, у свою чергу, висловив під час цієї зустрічі переконання, що угода між ЄС та Україною буде обов’язково підписана у Вільнюсі в листопаді цього року.

Вже згадана Gazeta Wyborcza інформує, що у минулому році найактивнішими в отриманні європейських віз були білоруси, серед яких на кожну тисячу понад 70 громадян отримували шенгенські візи. В Росії таких було понад 40 на тисячу осіб, в Україні – лише 28 осіб на тисячу громадян отримували візи до ЄС. Щороку понад 1 мільйон українців користується візами ЄС, а в Росії таких нараховується понад 5 мільйонів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG