Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Грузії за підтримки опозиції проголосував за обмеження повноважень президента


У парламенті Грузії, ілюстраційне фото
У парламенті Грузії, ілюстраційне фото
Парламент Грузії проголосував у четвер у першому з трьох читань за поправки до конституції країни, які мають на меті обмежити повноваження президента щодо розпуску парламенту і призначення уряду.

За це голосували депутати і владної більшості, і пропрезидентської опозиційної меншості – 135 депутатів із загалом 147, які нині є в парламенті; проти не був жоден.

Перед цим голосуванням відбулося ще одне, проведене на вимогу опозиції, яка, не проголосувавши в ньому «за», таким чином наочно показала, що без її підтримки зміни в конституції неможливі, бо владна коаліція «Грузинська мрія» не має конституційної більшості.

Серед пропонованих змін – заборона президентові розпускати парламент в останні півроку свого терміну на посаді.

Президент Міхеїл Саакашвілі, виступивши після голосування, високо оцінив те, що влада і опозиція змогли домовитися. Він також подякував депутатам своєї партії «Єдиний національний рух» за стійкість і за те, що вони, погодившись на компроміс щодо змін до конституції, водночас домоглися певних компромісів і від владної сили.

Саакашвілі, термін якого на посаді збігає в жовтні, також запевнив, що і без цих конституційних змін не має наміру розпускати парламент чи відправляти уряд у відставку.

На початку місяця парламент Грузії так само голосами депутатів і владної сили, і опозиції схвалив резолюцію про європейський і євроатлантичний курс країни і неможливість відносин чи союзів із державами, які визнають самопроголошену незалежність двох грузинських сепаратистських регіонів, Абхазії і Південної Осетії.
XS
SM
MD
LG