Доступність посилання

ТОП новини

Найвищі шанси на інфаркт та інсульт мають найбідніші



У Сполучених Штатах, останніми роками вдалося зменшити кількість смертей від хвороб серця, однак вони залишаються провідною причиною смертності. Лікарі стверджують, що більшість захворювань серця можна уникнути помінявши стиль життя і слідкуючи за своїм здоров’ям.

Ніщо не вказувало на те, що Барбара Тен матиме серцевий напад. Жінка не страждала від надмірної ваги, не курила. Хіба що не займалася спортом.

«У 2004-му році, через тиждень після того, як мені виповнилося 49, я була у відрядженні в Чикаго, і у мене стався інфаркт», – розповідає Барбара.

Після серцевого нападу Барбара повністю змінила стиль свого життя. Почала регулярно робити фізичні вправи і пильно стежити за здоров’ям серця. Окрім цього вона стала виступати на зібраннях різних організацій, як то «Сестра-сестрі», що займається пропагуванням здоров’я серця серед жінок.

Сьюзан Ґерлі – голова цієї організації каже, що інформаційно-роз’яснювальна робота є важливим елементом у запобіганні серцевих захворювань:

«Хворобам серця можна запобігти у 82% випадків, але це залишається провідною причиною смерті серед жінок».

Інфаркт також провідна причина смерті і серед чоловіків. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, все більше людей щороку помирає від хвороб серця. Понад 60% смертей від серцево-судинних захворювань стається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Науковець Патріс Девін-Никенс з Національного інституту серця, легенів і крові каже, що першим кроком у попередженні серцевого нападу є знання важливих для здоров’я показників:

«Треба знати свою вагу, рівень холестерину, цукру, кров’яного тиску. Це дуже важливі показники, які допоможуть Вам зменшити ризик захворювань серця».

Фахівець нагадує давно відомий факт - здоровий спосіб життя дозволить запобігти багатьом хворобам серця:

«І це дуже прості кроки – не палити, підтримувати здорову вагу, займатися спортом, спілкуватися з лікарем про те, як уникати ризиків захворювання».

У США, вищий від середнього ризик серцево-судинних захворювань та інсульту мають афроамериканці, каже лікарка Мішель Маґі:

«Дуже поширені не контрольована артеріальна гіпертензія, а також прихована гіпертензія, так що люди навіть не знають, що хворі, а це збільшує ризик розвитку хвороб серця та інсульту».

В одному з медичних центрів американської столиці намагаються працювати саме з цією категорією населення. З ініціативи центру були відкриті інформаційні програми у… перукарнях, де майстри традиційно мають особливі зв’язки зі своїми клієнтами. Перукарі, пройшовши спеціальну підготовку, починають відігравати важливу роль у підтримці здоров’я місцевої громади, наприклад допомагаючи своїм клієнтам виміряти кров’яний тиск.

Програми покликані спонукати людей, яким загрожує серцевий напад, почати вдаватися до змін – позбуватися зайвої ваги, робити фізичні вправи та споживати корисну їжу.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG