Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії як дім нетерпимості


Депутати Державної думи Росії вимагають відібрати будівлю у редакції однієї із найстаріших московських газет – «Московского комсомольцa». З такою пропозицією виступили представники фракції «Єдиної Росії» Анатолій Виборний, Данило Волков, Володимир Поневежський і Валерій Трапезников. Вони пояснюють свою пропозицію тим, що газета здає частину приміщень в оренду, але Москва, якій вони наполовину належать, не отримує ніякого прибутку. Крім того, депутати обурені публікацією в газеті комерційних оголошень, «більш як половина яких має прямий або завуальований характер реклами інтимних послуг».

Зрозуміло, однак, що мова йде не стільки про оренду і інтимні оголошення, скільки про конфлікт редакції газети з правлячою партією. Конфлікт розгорівся після публікації в «МК» замітки під назвою «Політична проституція змінила стать». У цьому тексті автор детально аналізував кар’єру депутаток від «Єдиної Росії»: Ольги Баталіної, Катерини Лахової та Ірини Ярової, якi неодноразово міняли погляди і навіть партії, – і доходив до висновку: політичною проституцією в Росії тепер займаються не тільки чоловіки, але і жінки.

На статтю несподівано відреагував у своєму твіттері один із головних пропагандистів влади – депутат Андрій Ісаєв, який назвав журналістів і опозиціонерів «дрібними тварюками» і пообіцяв розібратися з автором статті і редакцією. Ісаєв звинуватив газету в тому, що вона намагається зганьбити депутаток, які виступали проти реклами інтим-послуг, хоча в статті були наведені конкретні факти і цитати, які свідчили, як Баталіна, Лахова і Ярова міняли погляди залежно від лінії партії.

Депутати Держдуми також зажадали відставки головного редактора «МК» Павла Гусєва з посад голови Спілки журналістів Москви і члена Громадської палати. У відповідь Гусєв зажадав порушити проти Ісаєва кримінальну справу, бо угледів у його закликах ознаки злочину, передбаченого статтею 144 КК Російської Федерації (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Журналісти в Росії вже звикли до того, що влада не терпить ніякої критики. Однак цього разу до загального обурення призвело відверте хамство, трансльоване в соціальних мережах, і прагнення депутатів правлячої партії захистити своїх колег від критики преси. При цьому в перебігу розвитку ситуації складається враження, що мова йде не стільки про керований процес, скільки про особисту ініціативу депутатів-єдиноросів, які вирішили, що їм в цьому житті все дозволено – ображати журналістів, вимагати приємних рішень і навіть розпоряджатися московськими будівлями.

Цікаво, що спікер Держдуми Сергій Наришкін у п’ятницю вранці закликав депутатів і журналістів не розмінювати свободу слова на політичну кон’юнктуру, «понизити напруження емоцій, а в руслі конфліктних ситуацій діяти в руслі цивілізованих норм».

Пропозиція вигнати журналістів «Московського комсомольця» на вулицю з’явилася якраз після цього виступу спікера.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG