Доступність посилання

ТОП новини

«Бацька» Лукашенко не віддасть владу і синам – політолог


Мінськ ­­ У Білорусі святкування у неділю Дня волі відзначилося мітингом опозиції у Мінську. У 95-у річницю проголошення Білоруської Народної Республіки (яку на офіційному рівні не відзначають) учасники акції вимагали від влади звільнення політв’язнів, а також рівних для всіх громадян прав і свобод. Тим часом одна з найгучніших останніх заяв президента Олександра Лукашенка – про те, що він не передаватиме владу у державі своїм дітям у спадок. Мовляв, коли прийде час, країною керуватиме той, хто виграє на чесних виборах. Політичні експерти натомість кажуть, що заява Лукашенка – лише черговий сигнал, що президент у Білорусі взагалі не планує залишати свою посаду.

Підозри та спекуляції щодо того, що Олександр Лукашенко хоче передати владу комусь із трьох його синів, з’явилися після його заяви у 2007 році. Тоді на зустрічі з російськими журналістами Лукашенко переконував, що ані старшого сина, ані середнього в наступники собі не готує.

«Якщо говорити про наступника, найменшого готуватиму. Це унікальна людина», – сказав «бацька». Тоді ще не знали, що у Лукашенка є третя, позашлюбна дитина – молодший син Коля, народжений 2004 року (причому ім’я матері досі зберігають у таємниці).

У червні минулого року під час свого візиту до Венесуели Лукашенко взяв до Каракаса і Колю, і покійний нині Уґо Чавес вітав це. На що президент Білорусі відповів: «Ти правильно сказав, що поруч із нами є малюк. Це говорить про те, що ми всерйоз і надовго заклали основи нашого співробітництва, і є кому перейняти естафету цієї співпраці через 20–25 років».

Цього ж року Коля Лукашенко з батьком побував на похороні Чавеса.

Обмовка за Фрейдом

Пояснюючи свою минулорічну заяву у Каракасі в інтерв’ю російському телеканалові RT, президент Лукашенко цього разу заявив: «Я такими категоріями не мислю, чесно вам кажу, що я комусь повинен передати владу. Я присягнувся, що я ні в якому разі не буду передавати владу своїм рідним, близьким, родичам або дітям – це виключено».

Та Господь з вами, я працюю поки що, слава Богу, живий-здоровий
Олександр Лукашенко
За словами Лукашенка, влада перейде до того, «хто її виграє на виборах». «Все має бути чесно. Народ повинен обрати собі керівника сам, коли прийде до цього час. Я взагалі не веду сьогодні розмови про те, що я комусь винен владу передавати. Та Господь з вами, я працюю поки що, слава Богу, живий-здоровий», – сказав президент Білорусі.

Лукашенко тут проговорився «за Фрейдом»: він сказав правду, що він взагалі не збирається зараз нікому передавати владу, каже мінський історик та політолог Олексій Король.
Він збирається ще бути, бути і бути
Олексій Король

«Він збирається ще бути, бути і бути. І він каже, що повний сил, що він щось створив і боїться це втратити, що він буде, буде і буде. Це його настрій на сьогодні. Ідеї наступника він зараз навіть боїться, він заклинає, що готовий правити неокреслений наперед час, до 95 років», – констатує політолог.

Як раніше ніхто з диктаторів не думав про те, що їхня вдала колись скінчиться, так і Лукашенко не думає, переконаний Король.

Довше, ніж Брежнєв

Олександр Лукашенко править вже 19-й рік – більше, ніж Леонід Брежнєв у СРСР. Наразі йому 58 років, і в нього немає ніяких обмежень щодо того, скільки разів він може обиратися президентом: виборча система в Білорусі створена так, що Лукашенко може не хвилюватися з приводу своїх чергових «елегантних перемог».

Олексій Король не готовий зробити прогноз, скільки ще буде правити Лукашенко: можливо, що і до смерті, якщо його далі підтримуватиме Росія, а можливо, що влада в Білорусі зміниться набагато швидше.

«Можливі два варіанти, реалізація яких буде залежати від багатьох обставин, від наростання хвилі невдоволення. Варіант, який був у Сербії, не виключений і для Білорусі. Думаю, що і Лукашенко, і ще більше його оточення це розуміють», – зауважив політичний оглядач.

За словами Короля, невдоволеність і Лукашенком, і його сином Колею, якого він возить на всі президентські заходи, у білорусів і надалі зростає.

Але поки 8-річний Коля замість навчання їздить з батьком до Венесуели та Сингапуру, реальні повноваження у структурах білоруської влади переймає старший син білоруського президента, 37-річний Віктор Лукашенко, який наразі працює радником глави держави з національної безпеки та курує силові відомства. Середній син Олександра Лукашенка Дмитро, якому за кілька днів виповниться 33 роки, є головою центральної ради білоруського об’єднання «Президентський спортивний клуб», а також членом Національного олімпійського комітету Білорусі.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG