Доступність посилання

ТОП новини

Обвинуваченого у терактах визнали потерпілим від дій оперативників – захист


Оксана Томчук і Віталій Погосян
Оксана Томчук і Віталій Погосян
Прокуратура Дніпропетровської області порушила кримінальне провадження за фактом фальсифікації доказу в справі «дніпропетровських терористів». Про цей поворот у справі у Дніпропетровську повідомили адвокати підсудного Дмитра Реви Віталій Погосян та Оксана Томчук.

За словами адвокатів, кримінальне провадження відкрите у відповідь на заяву про злочин, яку обвинувачений Рева подав до прокуратури області ще у січні 2013 року. Як зазначили адвокати, у документі йшлося про сфальшований правоохоронцем телефонний дзвінок з мобільного Реви на мобільний іншого обвинуваченого, політолога Віктора Сукачова у день обшуку. Саме цей дзвінок був підставою для затримання Реви і трактувався обвинуваченням як спроба поінформувати спільника про обшук.

Як повідомили адвокати, матеріалами справи доведено, що дзвінок Сукачову, здійснив не Рева, а оперуповноважений СБУ Олександр Пилипенко. Наразі порушене кримінальне провадження за статтею 364 Кримінального кодексу України (перевищення службових повноважень) стосовно Пилипенка і ще двох членів слідчої групи.

Як зазначив адвокат Віталій Погосян, таким чином тепер його підзахисний має статус потерпілого.

«У п’ятницю Дмитро був допитаний як потерпілий. У ході цього допиту він виклав ті обставини, які були раніше. З цього моменту він володіє вже всіма правами потерпілого і ми вже маємо право заявляти клопотання, вимагати здійснення певних слідчих дій від слідства, аби підтвердити, що щодо Реви були застосовані протиправні дії», – сказав Погосян.

Крім того, адвокат Оксана Томчук поінформувала, що «справа Реви» вже вийшла за межі України: Європейський суд з прав людини підтвердив взяття до розгляду двох скарг Дмитра Реви на порушення його конституційних прав. Між тим адвокати вважають, що є підстави для подання до суду в Страсбурзі ще однієї скарги: упродовж 6 місяців обвинуваченому Реві не дозволяють побачень з матір’ю і дружиною.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйона доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також обвинувачують у скоєнні ще 7 терактів у містах України.
XS
SM
MD
LG