Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд США перегляне традиційне визначення шлюбу


Цього тижня Верховний суд США розпочне слухання у двох справах, рішення по яких має визначити майбутнє проблеми одностатевих шлюбів у США. Так, у вівторок Верховний суд приступить до розгляду каліфорнійського закону, який забороняє шлюб між одностатевими парами.

Наступного ж дня судді заслухають сторони щодо федерального закону, який визначає шлюб як союз виключно між чоловіком та жінкою. Настрої відносно цього питання в американському суспільстві дуже різноманітні.

Прихильники одностатевих шлюбів, з наближенням історичної судової баталії, вірять, що на сьогодні вони мають достатньо громадської підтримки, щоб питання було вирішено на їх користь. Івен Вулфсон – засновник та президент організації «Свобода шлюбу».

«Починаючи з нуля, ми вже перемогли у дев’яти штатах та в Окрузі Колумбія, у нашій столиці, а також у 14 країнах на чотирьох континентах, де гомосексуальні пари мають право одружуватись. Адже якихось десять років тому, про таке і не йшлося», – зауважує Івен Вулфсон .

Останні опитування громадської думки вказують на те, що підтримка одностатевих шлюбів в американському суспільстві зростає, особливо серед молоді.

Говорить представник соціологічного агентства при Університеті Квінніпіак Пітер Браун:

«Нема сумніву, що в цій країні почався етап змін відносно питань, пов’язаних з гомосексуалізмом, прав геїв та одностатевих шлюбів. За останні лише 5-7 років ситуації помінялась радикально».

Верховний суд має вирішити, чи відповідає Конституції каліфорнійський закон про заборону одностатевих шлюбів, так звана «восьма поправка». Суд також має розглянути на відповідність Конституції федеральний закон «Про захист шлюбу» з 1996 року, який закріплює традиційне визначення шлюбу як союзу між чоловіком та жінкою.

Тим часом консерватори, які виступають проти одностатевих шлюбів, здаватися не збираються. Серед них – представник організації Рада досліджень питань родини Пітер Спріґґ:

«Суспільству потрібні діти. Дітям потрібні мама і тато. Тому ми вважаємо, що шлюб повинен бути визначеним як союз між жінкою та чоловіком».

Разом з тим і в політичних колах ставлення до одностатевих шлюбів, виглядає, міняється. Колишній держсекретар Гілларі Клінтон нині підтримує одностатеві шлюби, хоча ще у 2008 році, під час своєї президентської виборчої кампанії, виступала проти них. Тепер Гілларі Клінтон іншої думки:

«Вони повноправні громадяни та заслуговують на повагу їх громадянських прав у повному обсязі. А це включає і право на шлюб».

Сенатор з Огайо, республіканець Роб Портман нещодавно здивував своїх консервативних однопартійців зміною своєї позиції на підтримку гомосексуальних шлюбів через те, що його син – гей. Однак, більшість республіканців таки не підтримують одностатеві шлюби, серед них – сенатор з Флориди Марко Рубіо, потенційний кандидат у президенти на перегонах 2016 року.

«Моє переконання, що штати мають право давати традиційне визначення шлюбу, ще не означає, що я ханжа», – каже сенатор.

Рішення по обох справах Верховний суд США має винести до кінця червня.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG