Доступність посилання

ТОП новини

«Україна мусить позичати гроші. Питання лише, де саме» – Морган Вільямс


До Києва прибули представники Міжнародного валютного фонду для переговорів про умови нової позики Україні у розмірі 15 мільярдів доларів.. Також у Києві перебуває нині Морган Вільямс, директор американської інвестиційної фірми SіgmaBleyzer. Він є президентом і виконавчим директором вашингтонської Ділової ради США-Україна. У розмові з Радіо Свобода Морган Вільямс сказав, що його перебування в українській столиці жодним чином не пов’язане з прибуттям делегації МВФ, що це просто збіг обставин. Водночас він наголосив на тому, що зацікавлений в успішному для України завершенні місії МВФ. До речі, девіз Ділової Ради США-Україна – «Сильний міжнародний голос за бізнес в Україні».

Ваша компанія опублікувала досить оптимістичний огляд української економіки. Чи на цій підставі Ви вважаєте реалістичним прохання України про нову позику в обсязі 15 мільярдів доларів?

– На мою думку, це прохання у тому разі реалістичне, якщо вони досягнуть домовленості з Міжнародним валютним фондом щодо макроекономіки і змін у політиці. Так вважає МВФ. Якщо ж Київ цього не зробить, не погодиться запровадити деякі зміни щодо газових цін і не погодиться домовлятися про зміни в макроекономічній політиці, тоді я не думаю, що прохання про нову позику є реалістичним.

Відомо, що Україна має бюджетний дефіцит в обсязі понад 6 з половиною мільярда доларів. Міжнародний валютний фонд вимагає від уряду підвищити газові тарифи для населення. Ця вимога наштовхується на вперту опозицію. Як Ви оцінюєте ситуацію?
МВФ твердо стоїть на своїй вимозі, щоб газові субсидії було скасовано

– Ситуація така, що газові субсидії коштують українському урядові десь 5 відсотків бюджетних витрат минулого року. МВФ вважає, що так тривати не може, субсидії треба ліквідувати. Не думайте, що МВФ відступить від своєї вимоги. Якщо Україна дійде якогось погодження з Москвою про зниження ціни газу, то бюджетний дефіцит зникне. Такий розвиток подій може змінити сценарій переговорів між Фондом і Україною. Але МВФ, я думаю, твердо стоїть на своїй вимозі, щоб газові субсидії було скасовано.

Київ вів переговори з МВФ від січня місяця і були розмови про якусь нібито домовленість про допомогу Україні щодо погашення заборгованості. Відомо, що цього року Україна заборгувала 9 мільярдів доларів, і дві третини цієї суми належать Міжнародному валютному фондові. На Вашу думку, як Україна може вийти з цієї ситуації?
Україна мусить позичати гроші. Питання лише – де саме позичати гроші і на яких умовах позичати

– За всіма ознаками, Україна мусить десь позичати додаткові гроші. Питання лише, чи вона позичатиме у МВФ під помірковані відсотки, з поміркованими умовами виплати, якщо Україна погодиться з деякими передумовами. Якщо ні, то доведеться позичати гроші на валютному ринку або у Росії, Китаю чи в інших місцях, але вже за вельми високу ціну. Тоді вона може не вдаватися до змін, які треба робити. Отож, так чи інакше, Україна мусить позичати гроші. Питання лише, де саме позичати гроші і на яких умовах. Якщо цей процес допоможе Україні вирішити проблеми на майбутнє, то добре, але якщо відкласти рішення на пізніше, то ситуація погіршиться.

– Ви лідер великої інвестиційної компанії у Сполучених Штатах. Чи ваша компанія активно інвестує в Україну і як щодо інших капіталовкладників?

– CigmaBleyzer є приватною інвестиційною фірмою, і вона інвестує в Україну...

– А чи багато інших бізнесів, крім Вашого, інвестують в Україну?
Україна є дуже привабливим місцем для компаній, особливо для тих, хто має далекий приціл

– Багато бізнесів інвестують в Україну. Це країна з 45-мільйонним населенням, це великий ринок. Більшість великих компаній, стратегічні інвестори не йдуть з України. Навпаки, вони прагнуть вкладати більше грошей. Нині вони або вичікують, або зміцнюють свої позиції тут, намагаючись вести бізнес розумніше й продуктивніше. Отож, Україна є дуже привабливим місцем для компаній, особливо для тих, хто має далекий приціл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG