Доступність посилання

ТОП новини

Татари не хочуть бути «чорною саранчею» з пісні Бічевської


Жанна Бічевська
Жанна Бічевська
Яка має бути адекватна відповідь на образу національної гідності? З цією проблемою зіштовхнулися татарські жителі Казані, до яких на концерт приїхала популярна російська співачка в стилі кантрі-фолк Жанна Бічевська. Деякі її пісні обурили татарських громадських активістів настільки, що запитання про те, чи не містить пісня «Куликово поле» заклику до національної та релігійної ненависті, вони адресували спецслужбам Росії.

Потрібно мати особливе почуття такту, щоб називати татар «чорною саранчею» у столиці Татарстану, особливо коли йдеться не лише про події понад 600-літньої давності, але й про нинішній момент та плани на майбутнє.

Але на думку татарської письменниці та громадської активістки Фаузії Байрамової, цієї пісні точно не бракуватиме на концерті в Казані у середу. Того ж дня Байрамова отримала і відповідь на листа до прокуратури Республіки Татарстан. Відповіли їй зі Федеральної служби безпеки Росії, бо, за словами полковника юстиції Селезньова, питання, порушені в листі, підпадають під їхню компетенцію.

Отже, згідно з відповіддю з ФСБ, «в пісні відображено історичний факт, який не може бути розцінений як розпалювання расової, національної і релігійної ненависті й ворожнечі».

На запитання Татарсько-башкирської редакції Радіо Свобода сама популярна співачка відповіла, що любить усіх, і нікого не ділить. А на запитання про те, чи вона знає про звернення до прокуратури, попросила не турбувати її «дурницями».


Відповідь зрозуміла – гнилі помідори?

Оскільки в пісні були куплети і про інші частини світу, які має підкорити «святая рать», зокрема ті, що є на території України, Радіо Свобода звернулося до українського історика і культуролога Ігоря Лосєва з проханням прокоментувати реакцію в Татарстані та запитанням про те, як би він радив вчинити українцям.
Це звичайна російська імперська філософія, яка межує з закликами до війни
Ігор Лосєв

«Це звичайна російська імперська філософія, яка межує із закликами до війни. Бо зрозуміло, що ніяких способів, крім збройних, захопити Константинополь і Єрусалим Росія не має. А що стосується повернення Севастополя – те ж саме. У нинішній Росії це майже офіційна ідеологія. Як на це реагувати? Природнім шляхом – максимально ворожим чином, бо воно на те заслуговує. Мене дивує феноменальна ввічливість казанських татар, які зверталися до прокуратури замість того, щоб закидати співачку гнилими помідорами», – сказав Ігор Лосєв.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG