Доступність посилання

ТОП новини

Яка найбільша загроза від повені для столиці? (Огляд преси)


Київ – Нинішній парламент ще жодного разу не працював у повному складі, констатує газета «Сегодня». Він почав роботу, маючи в наявності 445 депутатів замість потрібних 450, – на п’яти мажоритарних округах, як відомо, Центрвиборчком переможців не визначив. А тим часом у Верховній Раді стало ще на одного депутата менше – минулого тижня без мандата залишився екс-мажоритарник від Партії регіонів Павло Лебедєв. Крім того, в підвішеному стані опинилися два позафракційні мажоритарники – Павло Балога та Олександр Домбровський. Про те, коли парламент зможе запрацювати в повному складі, видання розповідає в статті «Верховна Рада: комплектація затяглася».

У Вашингтоні, який шукає способи скоротити бюджетні витрати в цьому році на 85 мільярдів доларів, заговорили про позбавлення колишніх президентів надто дорогого утримання. Згідно з доповіддю дослідницької служби Конгресу США, в минулому році на чотирьох екс-президентів було витрачено майже 3,7 мільйона доларів. У статті «Скільки коштують колишні президенти» газета «Сегодня» порівнює пенсії колишніх глав держав. Більше від інших отримує колишній президент Німеччини, зовсім маленька пенсія у екс-лідера Грузії Едуарда Шеварнадзе. Пенсії екс-президентів України не перевищують 2 тисяч доларів.

Найбільші за всі роки метеорологічних спостережень снігопади, що випали в Україні наприкінці березня, стали загрозою великою повені. Як інформує газета «День», найбільших збитків від стихії може зазнати Київ. Велика вода, що прийде в столицю із таненням снігів, вже за кілька тижнів покаже всі прорахунки, недоопрацювання і безгосподарність у діях влади. З іншого боку, цей час можновладці можуть витратити на скрупульозну підготовку задля уникнення катастрофи. Однак, на думку експертів видання, головна загроза – це не вода на дорогах та тротуарах. Вода може зіпсувати електромережі. Відсутність електрики відчують всі. Перші наслідки – холодильники «потечуть», не буде телебачення, мобільного зв’язку. Без електрики так само ризикують залишитися пологові будинки, лікарні, пекарні, тощо. Матеріал називається «Велика вода йде».

Газета «Голос України» привертає увагу до небезпеки застосування комунальними службами піщано-соляних сумішей. Сіль плюс пісок, плюс вихлопні гази автомобілів інтоксикують сніг. І цієї зими вміст таких шкідливих речовин на вулицях столиці і багатьох інших українських міст інколи перевищував допустимі норми у 800 разів. Взагалі ж сніг у великому місті, котрий злежався і перетворився на кригу, – це концентрація багатьох шкідливих хімічних компонентів, які частково випаровуються в повітря, частково осідають у ґрунті й просочуються у води. Про те, до яких негативних наслідків це може призвести, йдеться в публікації «Сніг як бомба уповільненої дії».

На одному з підприємств із переробки риби під Києвом співробітники ветеринарної міліції виявили тонни зараженої паразитами копченої риби з Норвегії. Як взагалі до України могла потрапити така риба? Хто контролює безпеку риби, яка продається в супермаркетах і на ринках, та яку краще вибирати – імпортну або вітчизняну? Про це розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG