Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський помив ноги 12 в’язням перед Великоднем


(фото прес-служби Ватикану)
(фото прес-служби Ватикану)
Папа Римський Франциск помив у четвер ноги 12 молодим правопорушникам, виконавши і водночас змінивши стародавній ритуал, коли на Чистий четвер перед Великоднем (за григоріянським календарем) пригадують переказ про те, як Ісус помив ноги своїм 12 учням-апостолам напередодні Тайної вечері.

Замість мити ноги 12 священикам, як це робили папи дотепер, Франциск відвідав колонію для молоді і неповнолітніх на околиці Рима. Там серед 12 юних правопорушників-учасників ритуалу вперше в історії були й двоє дівчат; частина богословів вважає, що учасниками можуть бути тільки чоловіки, як і серед апостолів не було жінок.

Також двоє з них були мусульмани. Телебачення показало, як папа, уклякнувши перед рядком ніг – білих, чорних, чоловічих, жіночих, навіть татуйованих – омивав їх водою зі срібної посудини, витирав і цілував кожну ногу.

Папа також провів службу Божу в цій колонії.

Уранці він почав церемонії Великого четверга перед Великоднем службою в соборі святого Петра.

Нинішній понтифік, іще будучи архиєпископом Буенос-Айреса в Аргентині, запровадив практику на цей ритуал мити ноги в’язням, нужденним чи невиліковно хворим, заявляючи, що церква має бути з бідними.
XS
SM
MD
LG