Доступність посилання

ТОП новини

«Хто підставляє опозиціонерів»? (Огляд преси)


Київ – Партія УДАР та її лідер стали головними об’єктами технологій влади, спрямованих на роз’єднання та дискредитацію опозиції. Як переконує тижневик «Коментарі», провладні політтехнологи стосовно опозиціонерів нічого нового вигадати не змогли. Як і на парламентських виборах-2012, вони продовжують натискати на людське марнославство та страх. Причому суспільству нав’язується два глобальні стереотипи: по-перше, в нинішній опозиції зібралися одні невдахи, яких постійно «розводять як кошенят», а, по-друге, будь-яка дія противників режиму є апріорі невдалою (наприклад, блокують опозиціонери парламент – погано, розблокували – ще гірше). Особливий наголос робиться на політика з найменшим політичним досвідом – Віталія Кличка. Як і півроку тому, лідеру УДАРу та його партії штучно завищують рейтинги, змушуючи повірити в «диво на рівному місці». Про те, хто і для чого це робить, йдеться в матеріалі «Хто підставляє опозиціонерів».

Двопалатний парламент в Україні – це мрія усіх президентів та їхніх фаворитів, які все життя мріяли не приховано, а легально правити нею. Від Леоніда Кучми до Віктора Януковича. Як стверджує дописувач газети «Голос України», мудрі люди свого часу підказали схему, що теоретично нагадує демократичні моделі управління, а практично забезпечує легалізацію корупційного та авторитарного принципу управління країною. Команда Януковича розуміє, що за умови прямих виборів президента 2015 року він має надзвичайно мало шансів на перемогу, переконаний автор статті. А розпуск парламенту та дострокові вибори навіть за нинішньою (змішаною) системою є ризикованими для Януковича. Тому обрали інший варіант – спочатку провести всеукраїнський референдум, де розчарований нинішніми депутатами народ з радістю вчергове підтримає зменшення їхньої кількості та зняття з них недоторканності. А найважливіше – паралельно влада пролобіює давно омріяний нею двопалатний парламент та виключно мажоритарну систему виборів. Неважко спрогнозувати, що такий парламент може не лише без проблем ухвалити зміни до Конституції, щоб президента обирали в парламенті, а він буде готовий в Конституції написати і прізвище президента, щоб у майбутньому не перейматися виборами. Стаття називається «Кому потрібний двопалатний парламент в Україні?».

Останніми роками боротьбу за голоси електорату на чергових виборах розігрують не лише на підмостках політичних ток-шоу чи у стінах Верховної Ради – передвиборче протиборство переходить із реального життя у віртуальне. Йдеться про інтернет-бенефіс команди «тролів» низки вітчизняних політиків. Основне їхнє завдання – створити німб популярності над своїм кандидатом і знизити рейтинги довіри до його безпосередніх візаві. Для цього наймають спеціальних коментаторів та професійних блогерів, які в режимі нон-стоп провокують дискусії і відстоюють вигідну для замовника точку зору. Така діяльність впливає на свідомість людей, а в ідеальному для «тролів» варіанті стає причиною зміни політичної орієнтації. Докладніше про те, які види «тролів» існують розповідає газета «День» у статті «На «гачку».

Про те, як повинен виглядати дім кожен має власне уявлення. Однак, облаштування життєвого простору – ціле мистецтво. Про облаштування житла, сучасну архітектуру, біди та принади сучасного міського краєвиду розповідається у п’ятничному глянцевому додатку до газети «День» «Маршрут №1». Назва номеру – «Мій дім. Фортеця».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG