Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея заявила про «відновлення воєнного стану»


Перед нинішньою заявою, у п’ятницю, 29 березня 2013 року, північнокорейський керівник Кім Джон Ин підписав план технічної підготовки ракетних військ до нападу на США
Перед нинішньою заявою, у п’ятницю, 29 березня 2013 року, північнокорейський керівник Кім Джон Ин підписав план технічної підготовки ракетних військ до нападу на США
Північна Корея заявила в суботу, що її відносини з Південною Кореєю «вступають у воєнний стан», і всі проблеми міжкорейських відносин «вирішуватимуться за законами воєнного часу»

«На Корейському півострові закінчився стан «ні війни, ні миру», – мовиться в оприлюдненій офіційно «спільній заяві уряду, політичних партій і громадських організацій» Північної Кореї.

Пхеньян також заявив, що від перших ударів його «революційних збройних сил» «будуть знищені американські військові бази на території США, на Гаваях і острові Гуам, одночасно будуть знесені з лиця Землі «Блакитний дім» (резиденція президента Південної Кореї в Сеулі – ред.) та інші установи маріонеткової влади (так на Півночі називають владу Південної Кореї – ред.), бази маріонеткових військ».

«Ця війна не буде навіть триденною», – заявили у Пхеньяні, згадуючи про свій недавній пропагандистський відеоролик «Коротка триденна війна». «Це буде бліцкриг – наша армія здійснить моментальне захоплення всієї території Південної Кореї…, не давши оговтатися паліям війни зі США і Південної Кореї», – мовиться в заяві.

Водночас, за даними західних розвідок, після оголошення заяви ніяких нових пересувань у частинах північнокорейських збройних сил не відбувається. Заяву вважають призначеною в першу чергу для внутрішнього північнокорейського вжитку.

На Корейському півострові і без цієї заяви формально триває «воєнний стан», бо бойові дії Корейської війни були завершені 1953 року лише перемир’ям, без підписання мирного договору.

У США у відповідь на заяву Пхеньяна нагадали, що Північна Корея давно відома своїми войовничими погрозами й риторикою, і нинішнє оголошення вписується в цю традицію.

Останніми тижнями Північна Корея виголосила вже цілу низку заяв схожого войовничого змісту.
XS
SM
MD
LG