Доступність посилання

ТОП новини

У Кенії підтвердили перемогу Кеніятти як президента


Угуру Муїгаї Кеніятта, архівне фото
Угуру Муїгаї Кеніятта, архівне фото
Верховний суд Кенії одноголосно підтвердив у суботу перемогу на президентських виборах Угуру Кеніятти, якого Міжнародний кримінальний суд обвинувачує у злочинах проти людяності.

Також суд підтвердив обрання віце-президента Вільяма Руто.

Вибори були вільні, чесні, відкриті і варті довіри, вирішив Верховний суд.

Інавгурація Угуру Кеніятти має відбутися 9 квітня.

Він стане четвертим президентом Кенії за 50 років незалежності країни.

Його батько, небіжчик Джомо Кеніятта, був першим президентом.

Суперник Угуру Кеніятти у виборах, прем’єр-міністр Раїла Одінґа, який раніше оскаржував офіційні результати виборів і стверджував про порушення, прийняв рішення Верховного суду.

Надійшли і перші вітання з підтвердженням результату виборів. Зокрема, у США Білий дім привітав народ Кенії з мирним перебігом виборів. Вітання Угурі Кеніятті надіслали, зокрема, президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу чи прем’єр-міністр Великої Британії, колонією якої до 1963 року була Кенія, Дейвід Камерон.

Міжнародний кримінальний суд обвинувачує Угуру Кеніятту в організації заворушень у Кенії після виборів 2007 року, коли внаслідок сутичок загинуло понад 1 тисячу 200 людей. Суд вважає, що під час тих подій Кеніятта керував діями екстремістів із релігійно-політичного руху «Мунґікі», який у самій Кенії заборонений як злочинне угруповання.

Угуру Кеніятта заперечував ці звинувачення і стверджував, що відповідальність за заворушення має нести голова уряду Раїла Одінга.
XS
SM
MD
LG