Доступність посилання

ТОП новини

Президент Італії не йде у відставку, а шукає можливості для формування уряду


87-літній президент Італії Джорджо Наполітано
87-літній президент Італії Джорджо Наполітано
Рим – Політична криза в Італії, яка виникла місяць тому після парламентських виборів, набирає нових обертів. Оскільки провідні партії не змогли сформувати правлячої коаліції, то президент Джорджо Наполітано призначив дві експертні комісії, які покликані розблокувати ситуацію. Тим часом при владі залишається технічний уряд Маріо Монті.

87-літній президент Італії Джорджо Наполітано, здавалося, опинився у безвихідній ситуації. Парламентські вибори наприкінці лютого не виявили явного переможця, тому жодна з політичних сил одноосібно не могла формувати більшості. Місяць консультацій та переговорів про створення широкої коаліції, як і очікували аналітики, пройшов безрезультатно.

Трохи більше голосів отримали лівоцентристи, і їм президент доручив формувати уряд. Однак ліві категорично відмовилися від союзу з консерваторами Берлусконі, а радикали із «Руху п’яти зірок» взагалі не визнають нікого і хочуть формувати уряд самі.

Ситуація ускладнюється ще й з огляду на те, що семирічний мандат Наполітано завершується 15 травня. І нині він як президент вже не має повноважень розпустити парламент та оголосити нові вибори. Глава держави відмовився і від дочасної відставки, яка б відкрила шлях для нових парламентських виборів.

Серед мудреців жодної жінки

Джорджо Наполітано знайшов вихід та призначив «раду мудреців»: 10 авторитетних політиків та економістів, які повинні підготувати сприятливий ґрунт для формування уряду. Патруль експертів почне працювати у вівторок, але, як виглядає, ці фахівці й самі конкретно не уявляють своїх завдань.

«Наразі ми не знаємо чітко, що ми маємо зробити. Ми не будемо пропонувати кандидатури нового прем’єр-міністра. Безумовно, мета нашої роботи полягає в тому, щоб визначити програмні елементи, які зможуть підтримати усі політичні сили», – сказав член комісії, сенатор Мауріціо Мауро.

По суті це будуть дві комісії, одна працюватиме над економічними, а друга над політичними реформами. Старожили президентського палацу кажуть, що це безпрецедентний випадок в історії італійської політики, коли для створення уряду президент призначає спеціальні комісії експертів.

Серед обраних мудреців жодної жінки, що вже викликало нищівну критику з боку жінок-політиків. Це тоді, наголошують опоненти президента, коли новий парламент Італії налічує більше жінок, ніж будь-який інший парламент у Європі.
Нічого не можна робити без жінок. Вже й так всім видно, до чого ми докотилися з засиллям чоловіків у політиці.
Лідія Рівера

«Нічого не можна робити без жінок. Вже й так всім видно, до чого ми докотилися з засиллям чоловіків у політиці. Це бачить і президент Наполітано, але однак пропонує десять мудрих чоловіків для розблокування кризи. Відсутні жінки і відсутня молодь. Залишається те саме покоління, яке і привело Італію до теперішнього плачевного стану», – зауважила виданню La Repubblica письменниця і журналістка Лідія Рівера.

Оптимальний варіант

Ідея президента Наполітано не зовcім прийшлася до вподоби політичним партіям. Майже всі переконані, що «рада мудреців» аж ніяк не сприятиме народженню нового уряду. На думку лівоцентристів, експерти не мають жодних повноважень для політичних реформ. Правоцентристи вкотре підтвердили свою позицію: або створення широкої коаліції, або відразу на вибори. Лідер радикального «Руху п’яти зірок» Беппе Ґрілло теж не впевнений у користі експертних комісій, називаючи їхніх членів «наглядачами демократії».

На думку аналітиків, президент Наполітано обрав найоптимальніший варіант, щоб заспокоїти міжнародні ринки та Євросоюз. Глава держави залишається на посаді, у найближчі місяці виборів в Італії не буде, старий кабмін продовжує працювати над втіленням економічних реформ. Очевидно, що новий уряд, якщо такий і вдасться створити, вже «благословлятиме» новий президент, вибори якого у парламенті мають відбутися наприкінці квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG