Доступність посилання

ТОП новини

У Росії називають «упередженими» результати розтину тіла Макса Шатто у США


Максим-Макс Кузьмін-Шатто
Максим-Макс Кузьмін-Шатто
Прага – Російське посольство у Вашингтоні заявило, що експерти в Москві тепер «аналізують» матеріали розтину американськими фахівцями тіла трирічного російського хлопчика Максима-Макса Кузьміна-Шатто, усиновленого в США американською родиною Шатто. Хлопчик раптово помер у січні цього року за нез’ясованих обставин. Офіційні особи в Москві вже назвали акт розтину в США «упередженим і поспішним». Хоча влада США заявляє, що опирається при цьому лише на факти.

Євген Хорішко, речник посольства Росії в США, повідомив Радіо Свобода цього тижня, що копія акту розтину тіла Макса Шатто «відправлена експертам у Росії для аналізу» після того, як минулого тижня російські офіційні особи отримали цей акт на руки.

Ешлі Ферт, помічник окружного прокурора у цивільних справах графства Таррант (штат Техас), де провели розтин тіла хлопчика, підтвердила, що вона вручила 27 березня копію акту Сергієві Азізову, російському віце-консулові в Х’юстоні (Техас). Держдепартамент США також підтвердив, що був у постійному контакті в цій справі з російським посольством у Вашингтоні та місцевою владою в Техасі.

Російський речник Хорішко відмовився підтвердити, чи готує російська влада якесь офіційне заперечення того, що смерть Макса Шатто була «випадковою», як про це свідчать дані американського акту про розтин тіла.

Смерть Максима-Макса Кузьміна-Шатто у січні викликала обурення в Росії, коли офіційні особи навіть звинувачували прийомну маму Макса – Лору Шатто – у «вбивстві». Така бурхлива реакція були спричинена політичною заангажованістю в Москві, особливо після ухвалення в Росії закону про заборону усиновлення російських дітей у США, котрий набув чинності на початку 2013 року.

Смерть Макса була «випадковою» – американські медики

Медики в графстві Таррант, які зробили розтин тіла Макса, дійшли висновку 1 березня, що його смерть була викликана «випадковим» розривом артерії, котрий стався внаслідок тупої травми живота. Медики також погодилися, що така травма вписується в характер поведінки хлопчика, який сам завдав собі шкоди внаслідок психологічних проблем зі здоров’ям.

Рішення влади в Техасі не порушувати судової справи щодо можливої вини прийомних батьків Макса у його смерті викликало різку критику з боку спеціального уповноваженого при президентові Росії у правах дитини Павла Астахова.

Цей російський чиновник минулого тижня у розмові з російським телебаченням назвав акт медиків США «упередженим і поспішним». Астахов також заявив, що прийомні батьки хлопчика мали б постати перед судом, щонайменше за недбалість, коли залишили дитину без догляду.

Бобі Бленд, окружний прокурор графства Ектор, де родина Шатто мешкає, сказав Радіо Свобода про спроби співпрацювати з росіянами. «Я намагався співпрацювати з росіянами у наданні їм інформації та тримати їх в курсі справи. Але по суті, справа полягає у тому, що я повинен проводити судове розслідування на основі фактів, а не риторики», – зазначив Бленд.

Місцева преса в Техасі оприлюднила текст акту про розтин тіла та інші матеріали медичної комісії у справі про смерть Макса Шатто. Медики констатували, що на тілі Макса виявлено понад 30 слідів ударів. Тут також є інтерв’ю медиків з прийомною мамою Макса, Лорою, яка розповіла, що хлопчик мав серйозні психологічні проблеми – він міг вдаритися головою об тверду поверхню, кинути собою вниз, а також мав проблеми з диханням аж до стану зомління. Лікарі приписували хлопчикові спеціальний препарат, який гальмує психічні реакції, і Лора Шатто навіть припинила давати його Максові через побоювання побічних наслідків.

У Росії офіційні особи обурюються тим, що прийомна мама лише на хвильку залишила хлопчика самого на ігровому майданчику, коли пішла до вбиральні, і потім знайшла того поблизу гойдалки вже без тями.

Сама Лора Шатто також повідомила медикам, що вона приймала Макса з рук людей, які, як було видно з її спостережень, знущалися з хлопчика під час тимчасової опіки над ним у Росії. Хоча Дмитро Шахов – уповноважений з прав дитини у Псковській області, де Максим Кузьмін народився – сказав журналістам, що він не знав про якісь факти брутального поводження з хлопчиком його тимчасових опікунів, про що стверджує Лора Шатто. Астахов лише заявив, що за стан дитини має відповідати його прийомна мама.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Richard Solash
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG