Доступність посилання

ТОП новини

Протидія неонацизму чи боротьба з ВО «Свобода»?


Київ ­­– До боротьби з «неонацизмом» в Україні закликає громадський рух «Український вибір» та представники організацій «Російська громада в Україні» та «Слов’янська гвардія». Вони заявляють, що провідником ідей неонацизму є ВО «Свобода». Тож головним своїм завданням новітні «борці з фашизмом» вбачають у порятунку молоді від впливу цієї політичної сили.

«Антисемітською, русофобською організацією, що ганьбить Україну і українське», називають ВО «Свобода» представники громадських організацій, що зібралися в офісі громадського руху Віктора Медведчука «Український вибір». Організації «Союз громадян України», «Батьківський комітет України», «Антифашистський комітет України», «Російська громада України» та «Слов’янська гвардія» об’єднались під гаслом «Протидії відродженню нацизму».

За їхніми словами, «неофашизм розцвів в Україні через кризу управління державою і бажання українців отримувати прості відповіді на складні запитання». Через це вдала маневрує і відволікає увагу від важливих тем, щоб зберегти себе і після виборів 2015 року.

Щоб пройти у другий тур президентських виборів і залишися на посаді глави держави, Янукович повинен конкурувати з Тягнибоком. Саме тому «неонацизм в Україні» розрахований лише до 2015 року, вважає член ГО «Союз громадян України» Олексій Наталенко.

Влада зацікавлена, щоб «Свобода» попрацювала на публіку, побула страшилкою
Олексій Наталенко
«Влада зацікавлена сьогодні в тому, щоб «Свобода» попрацювала на публіку, побула страшилкою. Ми реалісти, і ми не розраховуємо та те, що влада собаку, яку підгодовує, візьме і відправить на шкуродерню. Це не націоналізм, це фашистська, неонацистська організація, що може мати в своїй назві слово націоналізм. Тому ми повинні говорити людям правду. Це якраз неонацизм», – дає визначення Наталенко.

До «Чорного ворона» Шкляра у подарунок «Майн Кампф» Гітлера

Рятувати молодь від впливу ВО «Свобода» закликає член «Російсько-української молодіжної палати» Володимир Рогов. Він вважає, що «неправильна література, що потрапляє у руки молодій людині, може спричинити неправильне сприйняття довколишнього світу». Прикладом такої літератури для Рогова є «Майн камф» Адольфа Гітлера, «Боротьба продовжується» Максима Зіньковського і Євгена Герасименка та «Чорний ворон» Василя Шкляра.

«На день народження Гітлера, в 20-х числах квітня, в мережі книжкових магазинів, точніше, палаток, проходила акція: при купівлі «Чорного ворона» Василя Шкляра в подарунок давали том «Майн кампфу», при цьому ціна була знижена до 20 гривень, а при купівлі «Майн камфу» можна було отримати в подарунок книгу «Боротьба продовжується», – стверджує він.

Для пропаганди неофашизму використовують, на думку Рогова, не лише книжки, а й вишиванки.

Марш вишиванок полягає в тому, що молодь одягає вишиванки, але насправді вони йдуть зі свастикою, з портретами Бандери і Шухевича
Володимир Рогов
«Марш вишиванок полягає в тому, що молодь одягає вишиванки, але насправді ми прекрасно знаємо, що вони йдуть зі свастикою, з портретами Бандери і Шухевича, прославляючи ідеї колабораціоністів, зрадників і тих людей, які намагались нав’язати тут націонал-соціалістичні порядки», – заявляє Володимир Рогов.

Правоохоронцям треба звернути увагу на Мірошниченка – Матвєєв

Учасники круглого столу «Протидія відродженню нацизму. Досвід Європи та України» обговорювали і шляхи блокування радикалізму «Свободи». Член «Російського клубу» Володимир Матвєєв, зокрема, пропонує правоохоронним органам звернути особливу увагу на депутата Ігоря Мірошниченка.

«Правоохоронцям і всім нам потрібно звернути особливу увагу на депутата Мірошниченка, який присутній на всіх телеефірах. Не тільки як на яскраво вираженого ксенофоба і русофоба, але й як на людину, яка тісно співпрацює з радикальними молодіжними угрупуваннями і направляє молодіжний радикалізм в екстремістське русло», – застерігає Матвєєв.

Представник «Українського вибору» Михайло Тимофєєв запропонував створити систему громадської безпеки, що об’єднувала б усе суспільство – від сім’ї до міліції.

Найбільшою своєю помилкою у протидії неонацизму в Україні учасники дискусії визнали недостатню роботу з символами і вирішили більше звернути увагу на роботу з молоддю.
Ігор Мірошниченко
Ігор Мірошниченко

Ці організації фінансуються Москвою і Путіним – Мірошниченко

Ті, хто обзиває ВО «Свобода» фашистами, є місіонерами «русского мира», «що мають на меті знищення української держави», сказав в ефірі Радіо Свобода народний депутат, член політради ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко. Фінансуються вони, каже депутат, Москвою і Путіним.

До цих організацій належить групка маргінальних осіб, які ненавидять українську націю, зневажають українців, нашу культуру, мову і традиції
Ігор Мірошниченко
«До цих організацій належить групка маргінальних осіб, які ненавидять українську націю, зневажають українців, нашу культуру, мову і традиції. Дехто з них є невігласами в історії, а дехто, навпаки, дуже добре поінформований і намагається зомбувати українців і спекулювати на темі Другої світової війни. До них немає сенсу ставитися серйозно», – радить Мірошниченко.

Проект Медведчука – це проект його кума Путіна. Він покликаний ліквідувати українську державність
Ігор Мірошниченко
Офіс «Українського вибору» для проведення конференції обрали невипадково, пояснив Ігор Мірошниченко. «Проект пана Медведчука – це проект його кума Путіна. І, безперечно, він покликаний ліквідувати українську державність», – додав свободівець.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
XS
SM
MD
LG