Доступність посилання

ТОП новини

Мустафа Джемілєв наголошує, що не очолюватиме новий Меджліс


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв
Сімферополь – Центральна комісія з виборів делегатів Курултаю кримськотатарського народу зареєструвала лідера Меджлісу, впливового кримського політика і народного депутата України Мустафу Джемілєва кандидатом від Бахчисарайського району. Експерти кажуть, що, попри конкуренцію у цьому мажоритарному окрузі, Мустафа Джемілєв гарантовано буде обраний до складу нового Курултаю. Як виглядає, він не піде з національного руху, хоч про таке бажання лідер Меджлісу нещодавно заявляв. Зараз у Криму триває кампанія виборів делегатів кримськотатарського загальнонаціонального з’їзду.

Колишній радянський дисидент, народний депутат України, чинний голова Меджлісу й один з найвпливовіших і найвідоміших за межами півострова кримських політиків Мустафа Джемілєв не покидає національного руху і залишатиметься делегатом загальнонаціонального з’їзду кримськотатарського народу – Курултаю.

Сам Мустафа Джемілєв підтвердив Радіо Свобода, що, як раніше оголосив, він відмовиться очолювати новий Меджліс і на цьому твердо наполягатиме.

Разом з тим, він сказав, що боротиметься за мандат делегата Курултаю і, якщо вибори виграє і йому запропонують стати членом Меджлісу, – прийме цю пропозицію. За словами Мустафи Джемілєва, він має намір і далі брати активну участь у національному русі та в роботі органів національного самоврядування, але у будь-якому випадку новий Меджліс отримає нового голову.

Голова Центральної виборчої комісії Курултаю Заїр Смедляєв повідомив, що Мустафа Джемілєв нещодавно був зареєстрований у бахчисарайському мажоритарному окрузі, де за 5 мандатів ведуть боротьбу 10 кандидатів. «27 квітня відбудуться перші вибори. Серед інших регіонів – і в Бахчисарайському районі», – розповів Заїр Смедляєв.

Загалом на Курултай буде обрано 250 делегатів. Із них 200 обиратиметься за мажоритарною системою, і ще 50 – за пропорційною. Мустафа Джемілєв сказав Радіо Свобода, що відмовився очолювати популярний виборчий блок «Міллій Хак» («Право нації») й обирається як мажоритарник, щоб бути більш незалежним у своєму рішенні відійти від керівництва Меджлісом.

Джемілєв посилюватиме Меджліс і без посади – експерти

Попри те, що, за словами Мустафи Джемілєва, він отримав гарантії від соратників у національному русі, які пообіцяли більше не висувати його на посаду голови Меджлісу, керівник міжнародного відділу цього представницького органу Алі Хамзін називає таке рішення лідера «несвоєчасним». На його думку, Мустафа Джемілєв мав би піти вже після проведення Міжнародного форуму з проблем кримських татар, що може пройти 2014 року.

Без Джемілєва національному рухові буде дуже важко
Алі Хамзін
«Без Мустафи Джемілєва національному рухові буде дуже важко. Можливо, йому доведеться пережити досить складний період», – зазначив Алі Хамзін.

Рішення Мустафи Джемілєва «піти, залишаючись» – логічне і зрозуміле, вважає кримський політолог, голова Експертної ради при прем’єр-міністрові автономії Олександр Форманчук.

За його словами, після 20 років перебування на чолі Меджлісу Мустафі Джемілєву, зрозуміло, вже важко працювати на цій посаді. Разом з тим, уявити кримськотатарський національний рух без Мустафи Джемілєва неможливо, він мусить рахуватися з тим, що вже собі не належить, сказав Олександр Форманчук.

Те, що Мустафа Джемілєв не претендуватиме на посаду голови Меджлісу, але балотується до Курултаю – лише посилить Меджліс, переконаний київський конфліктолог Ігор Семиволос. На його думку, зараз, за умов різкого тиску на кримських татар з боку влади, авторитет і вплив 69-літнього політика, якого добре знають і до якого прислухаються у США, Євросоюзі і Туреччині, знадобляться новому Меджлісові, що має запрацювати після виборів Курултаю десь у другій половині нинішнього літа.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG